A pszichológia élőhalott teóriákkal lehet tele

A tudományt egy haragos replikációs krízis sújtja, aminél a kutatók képtelenek megismételni több kulcsfontosságú felfedezést. Ennek a konfliktusnak a frontvonalán áll a pszichológia. Egy 2015-ös felmérés szerint a vizsgált 98 pszichológiai tanulmány reprodukálásának csak 36% adott vissza jelentős eredményeket annak ellenére, hogy az eredeti tanulmányoknál 97% számolt be jelentős eredményekről.

“Nem szabad elhinnünk mindent amit a pszichológiai szakirodalomban olvasunk,” figyelmeztet Monya Baker. “Valójában a kétharmadukkal szemben letehetünk bizalmatlanok.”

Hogy jutott el a pszichológia egy ilyen sajnálatos helyzetbe? 2012-ben, amikor a replikációs krízis először kezdett nagyobb hangot kapni, Moritz Heene, a Ludwig Maximilian egyetem pszichológia professzora, és Christopher Ferguson, a Stetson Egyetem pszichológia professzora, egy nyers és nyugtalanító hipotézissel álltak elő: a pszichológia a cáfolhatóság felé halad, és ennek a hívei vagy nem veszik észre vagy csak nem törődnek eme problémával.

Ezt a trendet a publikációs hajlam hajtja előre, aminél a kutatók csak a feltűnő és pozitív eredményekről írnak. Amíg ez minden kétséget kizáróan minden tudományágnál jelen van, a pszichológiánál mindennapinak számít. Egy 2010-es tanulmány szerint a pszichológiai és pszichiátriai eredmények 91,5% pozitív, ami sokkal nagyobb mint bármelyik másik területen. A jelentős eredmények ekkora mértékű jelenléte rámutat arra, hogy sem a kutatók sem pedig a kiadók nem szívesen jelentetnek meg negatív eredményeket, talán azért mert azok korábbi szeretett teóriákat kérdőjeleznek meg. A tényeknek az ilyen módú figyelmen kívül hagyása fokozatosan átformálta a pszichológiát egy olyan tudományággá aminél a tények már nem számítanak többé.

“A nullától való idegenkedés és a publikációs hajlam egy olyan szituációt hoz magával, aminél a pszichológiai elméletek szinte halhatatlanná válnak,” írta Heene és Ferguson . “Ahelyett, hogy mereven ragaszkodnának a replikáció és a hamisítás objektív folyamatához, a pszichológia gyakran degradálódik ideológiai hócsatákba, aminek a végeredménye lehetővé teszi az alacsony minőségű elméletek túlélését a végtelenségig.”

Ezeket a “rossz minőségű” elméleteket hívják “élőhalott teóriáknak”. Talán mert ezek a túlpolitizált, csábítónak tűnő vagy jövedelmező önsegítő könyveknek táptalajt nyújtó témákat egyszerűen nem szűri meg szigorú ellenőrzés, és ezért látszólag akármeddig képesek túlélni, sőt még több száz tanulmányt maguk mellé hajtanak további bizonyítékként. De ki tudja mennyi olyan nem kiadott tanulmány van odakint, ami felfedni ezeknek az elméleteknek az ürességét?

“Úgy gondoljuk, hogy a mai pszichológiában több népszerű elképzelés is ebbe a kategóriába eshet; olyan teóriák amik azt írják le hogy a kutatók hogyan remélik a világ működését, azzal szemben hogy az ténylegesen hogyan működik,” mondta Heene és Ferguson.

Az előfeszítés is ebbe a kategóriába eshet? Mi a helyzet az egó elfogyással – ami szerint az akaraterő és az önuralom egy közös véges mentális forrásból merít? Lehet, hogy a fertőző ásítás is csupán egy rothadó zombi? A kísérletek megismétlésének sikertelensége azt jelentheti, hogy mind a három elmélet már bőven a temetőben van.

“A pszichológia tudományág hatalmas előnyére szolgálna ennek a negatív eredményeket elutasító kultúrának a vége,” vonta le a következtetést Heene és Ferguson. “Máskülönben a pszichológia soha nem válik többé mint pusztán vélemények számokkal leírva.”

Forrás: realclearscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

2 hozzászólás

  1. Köszönjük Dezső! Jogos, kezdők vagyunk de igyekszünk :).
    Üdv

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.