Kategóriák Egészség

A reggeli kihagyása és a késői vacsora lehet a legrosszabb a szívnek

A szívrohamok tekintetében a reggeli kihagyása és a lefekvéshez közeli vacsora lehet a legrosszabb. Legalábbis erre jutott egy az European Society of Cardiology (ESC) folyóiratában megjelenő új kutatás.

A tanulmány eredményei szerint a szívrohammal kórházba került embereke között a két evési szokás követése a négy-ötszörösére növelte a kórházba kerülést követő 30 napban bekövetkező halál, második szívroham vagy komoly mellkasi fájdalom kockázatát. A kutatásban kiemelten szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő emberek szokásait vizsgálták – a reggeli kihagyása 58 százalékukra, a kései vacsora 51 százalékukra, amíg mindkettő 41 százalékukra volt jellemző.

A kutasában – ST-elevációs myocardialis infarctust (STEMI) – szívinfarktusos betegeket vizsgáltak, ami a szívroham egy annyira komoly formája, hogy minden tizedik beteg egy éven belül belehal a szövődményekbe. A kutatók szerint a tanulmány arra utal, hogy az étkezés egy viszonylag olcsó és egyszerű módot jelenthet a betegek esélyeinek javítására.

A csapat azt javasolja, hogy legalább két órával lefekvés előtt vacsorázzunk és reggelire a lehetőségek szerint tejtermékeket, szénhidrátokat és gyümölcsöket fogyasszunk – úgy hogy ez a napi kalóriabevitelünk 15-35 százalékát tegye ki.

A tanulmányban 113 beteg adatait vizsgálták meg – 73 százalékuk férfi és az átlagéletkor 60 volt. A kutatók a reggeli kihagyását úgy definiálták, hogy a betegek hetente legalább háromszor semmit nem fogyasztottak ebéd előtt – a kávén és üdítőket leszámítva. Hasonlóan a kési vacsoránál szintén heti legalább háromszor a betegek a lefekvést megelőző két órán belül vacsoráztak – amíg ez egyértelműen nem jelentette azt, hogy a betegek valóban késő este vacsoráztak a további kérdések alapján az esetek többségében ez is igaz volt rájuk.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy a reggelit kihagyó és későn vacsorázó embereknek gyakran más egészségtelen szokásaik is vannak – például a dohányzás vagy a fizikai aktivitások kerülése. Azonban a mostani kutatás szerint ez a kettő viselkedési forma ezektől a tényezőktől független önmagukban is káros hatással van a szívrohamok utáni felépülés kilátásaira. A kutatók szerint a tényezők ettől függetlenül szoros kapcsolatban lehetnek a késői munkavégzéssel, mivel emiatt az emberek később vacsoráznak és a késői vacsora miatt reggel nem éhesek, amíg a kapcsolatnak további biológiai okai is lehetnek.

A kutatás egy másik fontos felfedezése, hogy a szívroham előtt már szívgyógyszert szedő betegek körében magasabb volt az egészségtelen étrendet folytatók aránya. Erről már más korábbi kutatások is találtak utalást és valószínűleg abból eredhet, hogy a gyógyszert szedő betegek, annyira megbíznak a szer pozitív hatásaiban, hogy az egészségük fenntartásának más módjait elhanyagolják. Ez természetesen nem a legjobb ötlet, mivel a kettőnek kéz a kézben kellene járnia.

Forrás: journals.sagepub.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.