Kategóriák Egészség

A rendszeres alkohol fogyasztás felborítja a szájban élő baktériumok egyensúlyát, ami betegségeket is okozhat

Amikor alkoholt nem fogyasztó emberekkel hasonlították össze azokat az embereket akik naponta egy vagy több alkoholos italt fogyasztanak, a kutatók észrevették, hogy az alkoholt fogyasztó emberek szájában több olyan baktérium törzs tagjai is megtalálhatóak voltak, amiket ínybetegséghez, néhány rákfajtához és szívbetegséghez kötnek. Ezen felül az alkohol fogyasztók szájában kevesebb olyan jóindulati baktérium volt jelen, amik a több káros kórokozó növekedését akadályoznák meg.

“A tanulmányunk egyértelmű bizonyítékkal szolgál arra, hogy az ivás rossz hatással van a száj mikrobának egészséges egyensúlyának fenntartására és segíthet azt is megérteni hogy az ivás, a dohányzáshoz hasonlóan, miért vezet a rákhoz és más krónikus betegségekhez köthető bakteriális változásokhoz,” mondta Jiyoung Ahn, a felfedezésről készült tanulmány rangidős szerzője.

A kutatók szerint a szájban lévő megközelítőleg 700 baktérium fajta egyensúlyának helyreállításával megoldhatóvá válhat az alkohol fogyasztás által okozott bizonyos problémák. Az adatik szerint az amerikai felnőttek 10%-a számít nagyivónak – amit úgy definiálnak a nők esetében, hogy naponta egy vagy több, a férfiaknál pedig hogy napi kettő vagy több alkoholos italt fogyasztanak.

Már korábbi alkohol fogyasztást vizsgáló tanulmányok is találtak nyomokat rá, hogy a mikrobiom változásai bizonyos betegségekhez vezethetnek, azonban a mostani az első olyan vizsgálat, ami azt nézte, hogy az alkohol fogyasztás, hogyan hat a szájban élő baktériumokra.

Az eredmények szerint az alkohol fogyasztóknál nagyobb arányban voltak jelen a káros Bacteroidales, Actinomyces, és Neisseria baktérium fajok, amíg a jótékony hatásukról ismert Lactobacillales baktériumok száma csökkent.

A kutatásban 1044, 55 és 87 év közötti önkéntes vett részt – mindannyian két nagy nemzeti rák kutatás egyikében részt vesznek – akik a kutatások elején mind egészségesek voltak. A résztvevőktől mintát vettek, amiből megállapították a szájukban lévő baktériumok összetételét és egy kérdőívben többek között arra is rákérdeztek, hogy mennyi alkoholt fogyasztanak és milyen rendszerességgel. Az eredmények szerint 270 alkoholt nem fogyasztó, 614 moderált alkohol fogyasztó és 160 nagyivó volt a résztvevők között, akiknek a száj baktériumaik eloszlását ezen csoportok szerint vizsgálták.

A kutatók szerint a résztvevők száma elég magas volt ahhoz, hogy különbséget állapítsanak meg az alkohol fogyasztók és az alkoholt nem fogyasztók között, azonban ahhoz már nem elég, hogy a például kiemelten sört, bort vagy más szeszes italokat fogyasztók között van e különbség.

A kutatás következő lépéseként a csapat a biológiai mechanizmust szeretné megvizsgálni, ami az alkohol szájban élő baktériumaira kifejtet hatásáért felelős. A kutatók viszont kiemelték, hogy ezen a ponton még nem jelenthetik ki, hogy a bakteriális arányok befolyásolásával képesek e megakadályozni az alkohol fogyasztás bizonyos mellékhatásait.

A hatásra adott jelenlegi elméletek szerint a baktériumok egyensúlyának felbomlása annak lehet köszönhető, hogy az alkoholos italok miatt savasabb lesz a száj kémhatása – ami bizonyos baktérium fajták számára kedvezőtlen – egy másik ok lehet pedig az alkohol bomlástermékei – mint a Neisseria baktérium által termelt acetaldehidek.

Forrás: microbiomejournal.biomedcentral.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.