Kategóriék Egészség

A rendszeres alkohol fogyasztás felborítja a szájban élő baktériumok egyensúlyát, ami betegségeket is okozhat

Amikor alkoholt nem fogyasztó emberekkel hasonlították össze azokat az embereket akik naponta egy vagy több alkoholos italt fogyasztanak, a kutatók észrevették, hogy az alkoholt fogyasztó emberek szájában több olyan baktérium törzs tagjai is megtalálhatóak voltak, amiket ínybetegséghez, néhány rákfajtához és szívbetegséghez kötnek. Ezen felül az alkohol fogyasztók szájában kevesebb olyan jóindulati baktérium volt jelen, amik a több káros kórokozó növekedését akadályoznák meg.

“A tanulmányunk egyértelmű bizonyítékkal szolgál arra, hogy az ivás rossz hatással van a száj mikrobának egészséges egyensúlyának fenntartására és segíthet azt is megérteni hogy az ivás, a dohányzáshoz hasonlóan, miért vezet a rákhoz és más krónikus betegségekhez köthető bakteriális változásokhoz,” mondta Jiyoung Ahn, a felfedezésről készült tanulmány rangidős szerzője.

A kutatók szerint a szájban lévő megközelítőleg 700 baktérium fajta egyensúlyának helyreállításával megoldhatóvá válhat az alkohol fogyasztás által okozott bizonyos problémák. Az adatik szerint az amerikai felnőttek 10%-a számít nagyivónak – amit úgy definiálnak a nők esetében, hogy naponta egy vagy több, a férfiaknál pedig hogy napi kettő vagy több alkoholos italt fogyasztanak.

Már korábbi alkohol fogyasztást vizsgáló tanulmányok is találtak nyomokat rá, hogy a mikrobiom változásai bizonyos betegségekhez vezethetnek, azonban a mostani az első olyan vizsgálat, ami azt nézte, hogy az alkohol fogyasztás, hogyan hat a szájban élő baktériumokra.

Az eredmények szerint az alkohol fogyasztóknál nagyobb arányban voltak jelen a káros Bacteroidales, Actinomyces, és Neisseria baktérium fajok, amíg a jótékony hatásukról ismert Lactobacillales baktériumok száma csökkent.

A kutatásban 1044, 55 és 87 év közötti önkéntes vett részt – mindannyian két nagy nemzeti rák kutatás egyikében részt vesznek – akik a kutatások elején mind egészségesek voltak. A résztvevőktől mintát vettek, amiből megállapították a szájukban lévő baktériumok összetételét és egy kérdőívben többek között arra is rákérdeztek, hogy mennyi alkoholt fogyasztanak és milyen rendszerességgel. Az eredmények szerint 270 alkoholt nem fogyasztó, 614 moderált alkohol fogyasztó és 160 nagyivó volt a résztvevők között, akiknek a száj baktériumaik eloszlását ezen csoportok szerint vizsgálták.

A kutatók szerint a résztvevők száma elég magas volt ahhoz, hogy különbséget állapítsanak meg az alkohol fogyasztók és az alkoholt nem fogyasztók között, azonban ahhoz már nem elég, hogy a például kiemelten sört, bort vagy más szeszes italokat fogyasztók között van e különbség.

A kutatás következő lépéseként a csapat a biológiai mechanizmust szeretné megvizsgálni, ami az alkohol szájban élő baktériumaira kifejtet hatásáért felelős. A kutatók viszont kiemelték, hogy ezen a ponton még nem jelenthetik ki, hogy a bakteriális arányok befolyásolásával képesek e megakadályozni az alkohol fogyasztás bizonyos mellékhatásait.

A hatásra adott jelenlegi elméletek szerint a baktériumok egyensúlyának felbomlása annak lehet köszönhető, hogy az alkoholos italok miatt savasabb lesz a száj kémhatása – ami bizonyos baktérium fajták számára kedvezőtlen – egy másik ok lehet pedig az alkohol bomlástermékei – mint a Neisseria baktérium által termelt acetaldehidek.

Forrás: microbiomejournal.biomedcentral.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.