A rendszeres testmozgással lelassítható lehet az öregedés

A Birmingham Egyetem és a King’s College London kutatói megállapították, hogy aktív életmóddal a test fiatalabb és egészségesebb marad.

A kutatók olyan idős felnőtteket vizsgáltak, akik szinte egész életükben sportoltak vagy végeztek valamilyen fizikai aktivitást, hogy kiderítsék ennek az aktív életmódnak van e hatása az öregedésre.

A kutatásban 125 (84 férfi 41 nő) 55 és 79 év közötti amatőr kerékpárost vizsgáltak. A férfiaknak képeseknek kellet lenniük 100 kilométert lebiciklizni 6,5 óra alatt, amíg a nőknél a kritérium 60 km 5,5 óra alatt történő megtétele volt. Ezen felül a tanulmányban nem vizsgáltak dohányzó, alkoholt rendszeresen fogyasztó, magas vérnyomással vagy más hasonló kaliberű egészségügyi problémával rendelkező embereket.

A résztvevőknek egy sor teszten kellet átesniük laboratóriumi körülmények között és az eredményeiket egy hasonló felépítésű csoporthoz hasonlították, akik viszont nem éltek kifejezetten aktívan illetve egy 55 fős egészséges fiatalabb (20 és 36 év közötti) magába foglaló csoport eredményeivel.

A tanulmány megmutatta, hogy azoknak akik aktív életvitelt folytattak, az izmaik és az erejük megmaradt idősebb korukra is. A biciklistáknak ezen felül a testzsír és a koleszterin szintje sem emelkedett a koruk előrehaladtával és a férfiaknál a tesztoszteron szintjük is magas maradt.

Ami viszont ennél meglepőbb, hogy a bicikliző csoport immunrendszere közel változatlan maradt a koruk előrehaladtával. A csecsemőmirigy nevű szerv – ami a T immunsejteket állítja elő – 20 éves kor fölött elkezd leépülni, azonban az aktív csoportnál ez a szerv majdnem olyan hatásfokkal működött mint egy fiatal felnőttnél.

Ezek a felfedezések aggasztóbbá teszik a számokat, miszerint a 65 év feletti korosztály kevesebb mint fele él elég aktívan ahhoz hogy egészséges maradjon és több mint a felüknél találtak legalább két krónikus betegséget.

“Hippokratész időszámításunk előtt 400-ban már azt mondta, hogy a testmozgás az ember legjobb gyógyszere, azonban az üzenete az idő előrehaladtával elveszett és a társadalmunk egyre mozgásszegényebbé válik,” mondta Janet Lord, a Birmingham Egyetemtől. “Viszont fontosabb, hogy a felfedezésünk megcáfolja a feltételezést, hogy az öregedés automatikusan törékenyebbé tesz minket.”

“A kutatásunk igazolja, hogy a rendszeres testmozgáshoz való elkötelezettség egy lehetséges megoldása a hosszú de kevésbé egészséges élet problémájának. “

“Reméljük, hogy ezzel a felfedezéssel megakadályozhatjuk, hogy a társadalom elfogadja, hogy az öreg kor együtt jár a betegségekkel és hogy az ember harmadik korát elviselni nem pedig élvezni kell,” mondta Niharika Arora Duggal, szintén a Birmingham Egyetemtől.

A kutatók azt is kiemelték, hogy a biciklisták nem azért mozogtak mert egészségesek, hanem épp ellenkezőleg a mozgás miatt maradtak egészségesek, így lehetővé téve számukra, hogy optimálisan öregedjenek.

A felfedezés reményt is jelent a társadalomnak, mivel a testmozgás egy relatíve olcsó és mindenki számára elérhető módot jelenthet az egészségesebb életre.

A kutatók a jövőben tovább fogják folytatni a biciklista csoport vizsgálatát, hogy tovább igazolják a felfedezéseiket.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com ; onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

2 hozzászólás

  1. 60 évesen mentem öregségi nyugdíjba 2006 ban. Nyugdíjba vonulásommal nem vonultam ki az aktív dolgokból, mivel a szakmám zajjal, porral, füsttel járt, így iparkodtam a jó levegőn, a természetben ténykedni, de még itt is, a volt lakatos szakmám dominált!
    A szakmámnak köszönhetően, egy olyan egyedi madártelepítést valósítottam meg, melyről más csak álmodozhat, – no ezt nem szó szerint kell venni, – csupán elhatározás kérdése, hogy más is haladjon e ezen az úton!
    Mindig is az új kihívások érdekeltek, nem elégedtem meg a fél megoldásokkal, inkább vállaltam a fokozatos eredményességet, először a kisebb fajoknál próbáltam ki, a jelenleg kísérleti fázisban lévő nagy odúk eredményessége még várat magára, de a kicsi fajok, cinegék, légykapók, csuszkák, seregélyek bizonyították, hogy jó úton járok!
    71 évesen is még az új eredményeket várom, de egyáltalán nem tétlenül!

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.