A robotok olvadt fűtőanyagot találtak a Fukushimai atomerőműben

Egy három napos vizsgálatot követően a japán földrengés sújtotta Fukushima atomerőművének üzemeltetői azt nyilatkozták, hogy egy vízalatti robottal, láva szerű kőzetet fedeztek fel, ami valószínűleg a reaktor elolvad nukleáris fűtőanyaga.

A nagy mennyiségű megszilárdult kőzetet a Fukushima 3-as számú reaktorának elsődleges tárolókamrája alatt fedezték fel.

“Nagy esély van rá hogy a megszilárdult tárgyakat olvadt fém és fűtőanyag alkotja, ami leesett a kamrából,” mondta a TEPCO – Tokyo Electric Power Co – szószólója.

A vizsgálathoz használt távirányítású vízalatti robot nagyjából egy vekni kenyér méretű volt.

TEPCO szerint az új képek az első “erősen valószínű” jelei a fűtőanyag elolvadásának a 2011-es katasztrófa óta – amikor is egy tengermély földrengés szökőárat idított Japán északi partja felé, ezzel több mint 18 500 ember halálát okozva és leolvasztva az erőmű három reaktorát, ami Csernobil óta a legnagyobb ilyen katasztrófa.

Az erőmű lebontásában – ami a szakértők szerint még évtizedekbe telhet – az egyik legfontosabb lépés a még veszélyes fűtőanyag törmelék megtalálása.

Februában a 2-es reaktorban ezt egy másik földi távirányítású robbotal igyekeztek megkisérelni. Azonban a rendkívül magas sugárzási szint és a robot mozgási nehézségei miatt, a törmelékek között, megszakították a küldetést mielött a robot elérte volna a reaktor alatti nyomás kamrát.

A Japán kormány decemberben azt nyilatkozta hogy a kártérítések, lebontások és sugárzás eltávolításának az ára elérheti a 20,5 billiárd jen-t (192,5 milliárd dollárt) és a folyamat valószínűleg legalább négy évtizedbe telik majd, mivel a magas sugárzás lényegesen lelassítja a munkálatokat.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..