A röntgensugarak felfedhetik hogy néztek ki az eredeti festmények

1432-ben egy testvérpár elkészítette a Genti Oltárképet, ami azóta rengetegszer megsérült és többször is újrafestették. 2014-ben a mű eredeti állapotának visszaállításáért röntgen képalkotás segítségével eltávolították az új festékrétegeket, ami a kutatók jelentése alapján képes volt megmutatni az eredeti mű színeit és állapotát.

A kémiai vizsgálatok általában csak kevés jelentőséggel bírnak a műtárgyak helyreállításánál, az eredeti festményekről gyűjtött túl kevés adat miatt. Most Geert Van der Snickt, az Antwerp Egyetemről, munkatársaival röntgen fluoreszkálást használt, hogy megjelenítse a festéket és az oltárképről egyes pontjairól összesen 16 millió mérési felvételt készítettek.

A röntgensugarak hatására a festékrétegben lévő atomok fluoreszkáló jeleket küldtek vissza, amik segítségével a kutatók képesek voltak megállapítani a festék összetételét és így a színét is. Ez a vegyületekről készült térkép azt is megmutatta, hogy hol nyúltak bele az eredeti képbe és hogy érdemes e az eredeti most rejtőző képet visszaállítani.

A kutatók szerint ez a vegyületek szerinti képalkotás technika segíthet majd jobb döntéseket hozni a műtárgyak restaurálásában.

Forrás: wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.