A rotavírus elleni védőoltás megvédhet a cukorbetegségtől is

Ausztrál kutatók szerint a fiatal korban kialakult egyes típusú cukorbetegek számának jelentős visszaesése kapcsolatban lehet az országban bevezetett rutinszerű rotavírus védőoltásokkal, amiket még csecsemő korban kapnak a gyerekek.

A kutatók a 2000 és 2015 közötti időszakban vizsgálták az egyes típusú cukorbetegséggel azonosított 0 és 4 év közötti gyerekek számának alakulását és eredményeik szerint 2007 után – amikor a védőoltásokat bevezették – csökkenésnek indult a cukorbeteg gyerekek száma.

A kutatók szerint a 80-as évek óta ez az első olyan időszak, amikor csökken a cukorbeteg gyerekek száma. Amíg a kutatás a védőoltás cukorbetegség ellen védő mechanizmusára nem tér ki, addig korábbi kutatások szerint a rotavírus fertőzések növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – így a fertőzések megelőzése közvetett módon csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

A kutatásban az ausztrál Murdoch Gyerekkutató Intézet és a Walter és Eliza Hall Intézet kutatói vettek részt.

A 80-as évek óta az egyes típusú cukorbetegek száma folyamatosan növekedett  Ausztrália és a világ más országaiban. Azonban a növekedés mögött álló tényezők kevésbé ismertek és sűrűn vitatottak.

Az egyes típusú cukorbetegség egy komoly élethosszig tartó autoimmun betegség, aminél a test immunrendszere tévesen megtámadja a vér cukorszintjét szabályozó inzulin hormont termelő hasnyálmirigy sejtjeit.

2000-es évig visszamenőleg vizsgálták az egyes típusú cukorbetegséggel azonosított betegek számát. Eredménnyik szerint 2007-ben kevesebb 0-4 éves gyereknél alakult ki a betegség, ami mivel az idősebb korosztályok körében nem okozott változást, így valamilyen a legfiatalabbakat célzó általános kezelés pozitív hatására utalt.

Mindezt nem volt nehéz a 2007-ben bevezetett rotavírus – amik az akár életveszélyes hasmenést is okozhatnak az újszülötteknél – védőoltásokhoz kötni, amit 2-4 hónapos korban adnak be a csecsemőknek.

A kutatóknak azért is nem okozott nehézséget a védőoltás pozitív hatásának azonosítása, mivel 20 évvel ezelőtt ugyanez a csapat fedezte fel, hogy kapcsolat lehet a rotavírus fertőzés és az egyes típusú cukorbetegség között.

Amíg a kutatás eredményei nem perdöntő módon jelentik ki, hogy a rotavírus fertőzések megelőzése komolyan csökkentheti a gyerekek körében a cukorbetegség kialakulását, addig a kutatók tovább vizsgálják majd az adatokat – kiemelt figyelmet fordítva azokra, akinél kialakult az egyes típusú cukorbetegség -, ezzel erősítve a mostani kutatás eredményeit. Valamint még az sem tisztázott, hogy a védőoltás csupán elodázza vagy valóban meggátolja a cukorbetegség kialakulását, és hogy a védőoltások a világ más országaiban is segíthetnek megelőzni a betegséget.

Forrás: jamanetwork.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.