Kategóriák Egészség

A rotavírus elleni védőoltás megvédhet a cukorbetegségtől is

Ausztrál kutatók szerint a fiatal korban kialakult egyes típusú cukorbetegek számának jelentős visszaesése kapcsolatban lehet az országban bevezetett rutinszerű rotavírus védőoltásokkal, amiket még csecsemő korban kapnak a gyerekek.

A kutatók a 2000 és 2015 közötti időszakban vizsgálták az egyes típusú cukorbetegséggel azonosított 0 és 4 év közötti gyerekek számának alakulását és eredményeik szerint 2007 után – amikor a védőoltásokat bevezették – csökkenésnek indult a cukorbeteg gyerekek száma.

A kutatók szerint a 80-as évek óta ez az első olyan időszak, amikor csökken a cukorbeteg gyerekek száma. Amíg a kutatás a védőoltás cukorbetegség ellen védő mechanizmusára nem tér ki, addig korábbi kutatások szerint a rotavírus fertőzések növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – így a fertőzések megelőzése közvetett módon csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

A kutatásban az ausztrál Murdoch Gyerekkutató Intézet és a Walter és Eliza Hall Intézet kutatói vettek részt.

A 80-as évek óta az egyes típusú cukorbetegek száma folyamatosan növekedett  Ausztrália és a világ más országaiban. Azonban a növekedés mögött álló tényezők kevésbé ismertek és sűrűn vitatottak.

Az egyes típusú cukorbetegség egy komoly élethosszig tartó autoimmun betegség, aminél a test immunrendszere tévesen megtámadja a vér cukorszintjét szabályozó inzulin hormont termelő hasnyálmirigy sejtjeit.

2000-es évig visszamenőleg vizsgálták az egyes típusú cukorbetegséggel azonosított betegek számát. Eredménnyik szerint 2007-ben kevesebb 0-4 éves gyereknél alakult ki a betegség, ami mivel az idősebb korosztályok körében nem okozott változást, így valamilyen a legfiatalabbakat célzó általános kezelés pozitív hatására utalt.

Mindezt nem volt nehéz a 2007-ben bevezetett rotavírus – amik az akár életveszélyes hasmenést is okozhatnak az újszülötteknél – védőoltásokhoz kötni, amit 2-4 hónapos korban adnak be a csecsemőknek.

A kutatóknak azért is nem okozott nehézséget a védőoltás pozitív hatásának azonosítása, mivel 20 évvel ezelőtt ugyanez a csapat fedezte fel, hogy kapcsolat lehet a rotavírus fertőzés és az egyes típusú cukorbetegség között.

Amíg a kutatás eredményei nem perdöntő módon jelentik ki, hogy a rotavírus fertőzések megelőzése komolyan csökkentheti a gyerekek körében a cukorbetegség kialakulását, addig a kutatók tovább vizsgálják majd az adatokat – kiemelt figyelmet fordítva azokra, akinél kialakult az egyes típusú cukorbetegség -, ezzel erősítve a mostani kutatás eredményeit. Valamint még az sem tisztázott, hogy a védőoltás csupán elodázza vagy valóban meggátolja a cukorbetegség kialakulását, és hogy a védőoltások a világ más országaiban is segíthetnek megelőzni a betegséget.

Forrás: jamanetwork.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.