A rövid távú emlékek mégsem válnak hosszú távúakká

Egy Japán-Amerikai csapat felfedezte, hogy az agyban szimultán jönnek létre a rövid és a hosszú távú emlékek,  ami szembemegy a korai elképzelésekkel, hogy az agy a rövid távú emlékeket alakítja hosszú távúakká egy lassú folyamat során. A felfedezést még a terület szakértői is “hatalmas előrelépésnek” nevezték.

Az agy két része felel az emlékezésért: a hippokampusz a rövid távú emlékekért, az agykéreg pedig a hosszú távúakért. Ez az elképzelés Henry Molaison nevéhez fűződik, akinek egy epilepszia műtét közben megsérült a hippokampusza. A műtét után Molaison képtelen volt új emlékeket szerezni viszont a műtét előtti emlékei tökéletesen megmaradtak.

Emiatt alakult ki az az elképzelés, hogy az emlékek a hippokampuszba jönnek létre és onnan kerülnek át az agykéregbe, ahol tárolásra kerülnek. A Riken-MIT Központ csapata most megmutatta hogy mégsem ez a helyzet.

A kísérlet alatt a kutatók megfigyelték, hogy az egerek agyában sokk hatására hogyan jönnek létre új kapcsolatok az agysejtek között. A tudósok ezután fénysugarakat használtak, hogy a neuronokat egyesével aktiválják, ezzel ténylegesen ki-be kapcsolva az emlékeket. Az eredmények alapján az emlékek szimultán jönnek létre a hippokampuszban és az agykéregben.

“Ez nagyon meglepő volt,” mondta Susumu Tonegawa, a kutatóközpont igazgatója. “Ez éppen szembe megy azokkal az elképzelésekkel, amik már több évtizede tartják magukat.”

Az egerek az első pár napban nem használták az agykéregben létrejött emlékeiket, így a kutatók el tudták feledtetni velük a sokk emlékét a hippokampuszban lévő rövid távú emlék kikapcsolásával. Azonban a hosszú távú emlékek kézzel történő bekapcsolásával az egér ismét emlékezett a vele történtekre.

“A kialakulása utáni első néhány napban az emlék még fejletlen vagy csöndben van,” mondta Tonegawa. 

A kutatás során az is kiderült, hogyha megszűnik a kapcsolat a hippokampusz és az agykéreg között, a hosszú távú emlékek nem képesek aktiválódni. Így a kapcsolat továbbra is fontos szerepet tölt be az emlékezésben és a hippokampusz szerepét az agykéreg fokozatosan veszi át.

Ez a kutatás nagy segítséget jelenthet az emlékezettel kapcsolatos betegségek jobb megértésében. A csapat már egy korábbi alkalommal rájött, hogy egy Alzheimer kórban szenvedő egér továbbra is képes új emlékeket létrehozni csak képtelen hozzáférni azokhoz.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.