Kategóriák Egészség

A sejtekben lévő ráncok eltávolításával visszafordítható lehet az öregedés

Egy sejtek öregedésével kapcsolatos új felfedezés lehetővé teheti az orvosok számára, hogy meggyógyítsák vagy megelőzzék a cukorbetegséget, a zsíros májbetegséget és sok más anyagcsere-betegséget – még akár az öregedés folyamata is visszafordíthatóvá válhat.

A Virginia Egyetem Orvosi Iskolájának új felfedezése szerint a zsíros májbetegség és az öregedés más nem kívánatos hatásai valójában a sejtek magjának ráncossá válásának következményei. Mivel a sejtmagban található a DNS ezért a ráncosodás megakadályozza, hogy bizonyos gének megfelelően működjenek.

Természetesen a ráncok ellen használt kenőcsök nem működnek a sejtmagnál, azonban a kutatók előálltak egy lehetőséggel: a sejt membránt vírusok segítségével egyenesítenék ki – ezzel visszaállítva a sejtek funkcióját.

A felfedezés szerint a sejtek magjában lévő DNS elhelyezkedése kritikus fontosságú – a kikapcsolt géneket a sejtmagot körülvevő membránhoz nyomják. Azonban ahogy öregedünk ez a membrán egyre lazábbá és rendezetlenebbé válik és ezzel megakadályozva a megfelelő gének kikapcsolását.

“Ugyanaz a DNS van minden sejtünkben, viszont a sejtjeink különbözőek,” mondta Irina M. Bochkis, a kutatás vezetője. “Hogyan is működik ez? Nos, néhány génnek bekapcsolva kell lennie a májban, azonban az agyban kikapcsolva, és fordítva. Ha nem kapcsolnak ki megfelelően, akkor az problémákat okozhat.”

A zsíros májbetegség modelljének vizsgálatával a kutatók megállapították, hogy a máj azért zsírosodik el a kor előrehaladtával mert a sejtmagok membránja ráncossá válik és ezért működni engedi azokat a géneket, amelyeknek nem lenne szabad működniük a szervben – így a máj sejtek kis zsírsejtekké válnak.

A máj elzsírosodásának komoly egészségügyi következményei lehetnek, például lényegesen megnő a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata – melyek akár halálos mértékűek is lehetnek. A ráncosodást az okozza, hogy membránból idővel elkezd hiányozni a lamin nevű fehérje – ami különböző formákban van jelen. A kutatók szerint a lamin visszajutásával kiegyenesíthető lehet a membrán.

Azonban az igazi kihívás az, hogy hogyan juttassák a fehérjét vissza a helyére. Szerencsére erre is találtak egy lehetséges – azonban unortodox – megoldást. A kutatók szerint a megoldást erre a feladatra a módosított vírusok jelenthetik, amiket könnyű eljuttatni a májba, a szerv betöltött szerepe miatt. Ezzel helyreállna a sejtek viselkedése és ismét a megfelelő gének lennének aktívak.

A csapat szerint mindezen felül ugyanez a ráncosodás lehet felelős a test más részein kialakult problémákért is ezért tervezik a kutatás kiterjesztését a test más részeire is.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.