A sejtekben lévő ráncok eltávolításával visszafordítható lehet az öregedés

Egy sejtek öregedésével kapcsolatos új felfedezés lehetővé teheti az orvosok számára, hogy meggyógyítsák vagy megelőzzék a cukorbetegséget, a zsíros májbetegséget és sok más anyagcsere-betegséget – még akár az öregedés folyamata is visszafordíthatóvá válhat.

A Virginia Egyetem Orvosi Iskolájának új felfedezése szerint a zsíros májbetegség és az öregedés más nem kívánatos hatásai valójában a sejtek magjának ráncossá válásának következményei. Mivel a sejtmagban található a DNS ezért a ráncosodás megakadályozza, hogy bizonyos gének megfelelően működjenek.

Természetesen a ráncok ellen használt kenőcsök nem működnek a sejtmagnál, azonban a kutatók előálltak egy lehetőséggel: a sejt membránt vírusok segítségével egyenesítenék ki – ezzel visszaállítva a sejtek funkcióját.

A felfedezés szerint a sejtek magjában lévő DNS elhelyezkedése kritikus fontosságú – a kikapcsolt géneket a sejtmagot körülvevő membránhoz nyomják. Azonban ahogy öregedünk ez a membrán egyre lazábbá és rendezetlenebbé válik és ezzel megakadályozva a megfelelő gének kikapcsolását.

“Ugyanaz a DNS van minden sejtünkben, viszont a sejtjeink különbözőek,” mondta Irina M. Bochkis, a kutatás vezetője. “Hogyan is működik ez? Nos, néhány génnek bekapcsolva kell lennie a májban, azonban az agyban kikapcsolva, és fordítva. Ha nem kapcsolnak ki megfelelően, akkor az problémákat okozhat.”

A zsíros májbetegség modelljének vizsgálatával a kutatók megállapították, hogy a máj azért zsírosodik el a kor előrehaladtával mert a sejtmagok membránja ráncossá válik és ezért működni engedi azokat a géneket, amelyeknek nem lenne szabad működniük a szervben – így a máj sejtek kis zsírsejtekké válnak.

A máj elzsírosodásának komoly egészségügyi következményei lehetnek, például lényegesen megnő a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata – melyek akár halálos mértékűek is lehetnek. A ráncosodást az okozza, hogy membránból idővel elkezd hiányozni a lamin nevű fehérje – ami különböző formákban van jelen. A kutatók szerint a lamin visszajutásával kiegyenesíthető lehet a membrán.

Azonban az igazi kihívás az, hogy hogyan juttassák a fehérjét vissza a helyére. Szerencsére erre is találtak egy lehetséges – azonban unortodox – megoldást. A kutatók szerint a megoldást erre a feladatra a módosított vírusok jelenthetik, amiket könnyű eljuttatni a májba, a szerv betöltött szerepe miatt. Ezzel helyreállna a sejtek viselkedése és ismét a megfelelő gének lennének aktívak.

A csapat szerint mindezen felül ugyanez a ráncosodás lehet felelős a test más részein kialakult problémákért is ezért tervezik a kutatás kiterjesztését a test más részeire is.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.