A skizofrénia az emberi fejlődés mellékhatása lehet

Egy új tanulmány szerint a skizofrénia valószínűleg az összetett emberi agy fejlődésének egy “nem várt mellékhatása.”

A tanulmányban azoknak az agyi területeknek a gén kifejezésében lévő változásokat vizsgálták, amik a legeltérőbbek az emberek és az állatok között – köztük az emberek legközelebbi rokonaival a főemlősökkel. A kutatás eredményei szerint változást találtak a skizofréniás betegek homloklebenyében bizonyos gének kifejezésében.

“Ez az az agyi terület, ami legkésőbb fejlődött ki és a legjobban elkülönít minket más fajoktól,” mondta Brian Dean, a Swinburne Mentális Egészség Központ és a Florey Intézet professzora.

“Van egy vita arról hogy a skizofrénia az összetett emberi agy fejlődésének egy nem várt mellékhatása és a felfedezésünk támogatja ezt az elképzelést.”

Az eddigi ismereteink szerint a skizofrénia azoknál alakul ki akik genetikailag fogékonyak rá és a tünetek megjelenését egy negatív környezeti hatás váltja ki – például a koraszülöttség vagy későbbi droghasználat.

“Úgy gondolják, hogy a skizofrénia akkor alakul ki, ha környezeti tényezők változást okoznak az emberi agy bizonyos génjeinek kifejezésében. Ezt még nem ismerjük teljesen, de az adataink arra utalnak hogy az agyi homloklebenyt érintik legjobban ezek a változások,” mondta Dean.

A kutatás során a csapat poszt halál utáni agyi vizsgálatot folytattak, amiben 15 skizofréniás és 15 egészséges agy génjeinek kifejezettségében lévő különbségeket vizsgálták. A skizofréniás betegek agyában 566 olyan esetet találtak, aminél megváltozott az adott gén kifejezettsége és ezeknek a változásoknak a nagy részét a homloklebenyben találták.

“Az már ismert, hogy ezek az agyi területek közrejátszanak a skizofréniához köthető tulajdonságok megjelenésében,” mondta Dean.

A tanulmány egyik fő felfedezése az a 97 megváltozott kifejezettségű gént tartalmazó útvonal, ami jó célpontul szolgálhat a gyógyszeres kezeléseknek.

“Ebben az útvonalban lévő változások pontosabb megértése, új lehetséges gyógyszerekhez vezethet, amikkel kezelhető a probléma,” mondta Dean.

A tanulmány egy összetett képet fest a skizofrénia kialakulásáról, azonban a kutatók szerint a modern technológia segíthet még jobban megérteni az elmezavart.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.