A sötét humor összefügg a magas intelligenciával?

Nem olyan régen a média attól volt hangos, hogy egy ember beleesett a Yellowstone park egyik meleg vizű forrásába és csupán egy nap alatt teljesen feloldódott. Ez egy szőrnyű, de tudományosan érdekes történet, amire az emberek igen eltérően reagáltak. Az egyik leggyakoribb hozzászólás az esetet tárgyaló cikkek alatt, valami ehhez hasonló volt „Na, most már tudom, hol rejtsek el egy holttestet vészhelyzet esetén.”

Ha ez a (feltehetően) ironikus hozzászólás megmosolyogtat, akkor gratulálunk – lehet, hogy magas intelligenciával rendelkezel. Egy a Cognitive Processing folyóiratban megjelenő tanulmány szerint erős kapcsolat van az intelligencia és a sötét humor között.

A Bécsi Orvosi Egyetem által vezetett kutatásban, 156 ember vett részt – nők és férfiak vegyesen 33 éves átlag életkorral, különböző oktatási hátterekkel – akiknek elsőre egy általános IQ tesztet kellet kitöltenie, amiben nyelvi és nem nyelvi érveléses kérdések is helyet kaptak. Ez után arra kérték a jelentkezőket, hogy nézzék meg és reagáljanak Uli Stein német karikatúra rajzoló 12 karikatúrájára, amik különböző módon voltak zordak.

Az egyik példán egy pár szerepel, és a hölgy terhes, ami miatt egy orvosi szakértővel beszélnek. Ezután az orvos a következőt mondja „Először is kezdjük a jó hírrel: a gyereküknek soha nem lesz gondja a parkolóhely találással

Minden kétséget kizáróan, sokan sokféleképp reagálnak erre, de ha kacagtál, miközben megkérdőjelezted az erkölcsi helyességét, akkor valószínűleg élvezed a sötét humort. Ez a típusú humort már hosszú ideje a melankolikus hajlamú emberekkel hozzák kapcsolatba, és csak nagyon ritka esetekben a kötötték a magasabb gondolkodási funkciókkal megáldottakkal.

Azonban, ez az tanulmány valami érdekeset mutat. Azoknak akik megértették és megbecsülték ezeket a vicceket, nem csak az IQ teszten teljesítettek jobban, de a alacsonyabb agresszió, jobb kedv és nagyobb műveltség is jellemezte.

Azok, akik teljes utálatukat fejezték ki a viccek iránt, átlagos IQ-val rendelkeztek, viszont náluk állapították meg a legnagyobb szintű agressziót és a legrosszabb kedvet. Azok a résztvevők pedig, akik mérsékelten értették meg és értékelték a viccek humorát, ugyancsak átlagos IQ-val rendelkeztek, de az agresszió szintjük átlagos volt és jobb kilátásokkal is rendelkeztek az életre, mint a korábbi csoport tagjai.

A lényeg az, hogy a sötét humor a humor egy igen összetett fajtája. A zord témák, mint a halál és a fogyatékosság rengeteg embert riasztanak el, de ahhoz hogy gyorsan átlássanak a sötétségen és ösztönösen nevetni kezdjenek a nyelv okos használatán – amihez a jó kedélyállapot is hozzájárul – jobb gondolkodási folyamatokra van szükség.

Szóval nem kell aggódni, ha az akasztófahumor nyomán nevet az ember. Ez nem azt jelenti, hogy gonosz az ember – csak hogy egy kicsit okosabb az átlagnál.

Forrás: www.iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.