Kategóriák Egészség Űr

A SpaceX halálos szuperbaktériumot küld az űrbe

A SpaceX azt tervezi, hogy február 14-én felvisz a Nemzetközi Űrállomásra egy halálos, antibiotikumokkal szemben ellenálló szuperbaktériumot. Ez a baktérium az MRSA, ami több amerikaival végzett ebben az évben mint az AIDS, Parkinson kór, tüdőtágulás és a gyilkosságok együttvéve. Az űrbe juttatás célja, hogy felgyorsítsák a baktérium mutációját, ezzel lehetővé téve a tudósok számára, hogy előre lássák a kórokozó következő lépéseit mielőtt még azok bekövetkeznének a Földön is.

A NASA által támogatott kutatás keretein belül MRSA-t (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) fognak az űrbe juttatni a SpaceX Falcon 9 rakétájával, ahol majd az űrállomás USA Nemzeti Laborjában fogják kultiválni azt.

„A mickrogravitációs környezetet fogjuk felhasználni, hogy felgyorsítsuk a Precíziós Gyógyászatot a Földön,” mondta Anita Goel, vezető tudós és a Nanobiosym biotechnikai cég vezérigazgatója.

2015-ben a Nanobiosym kifejlesztett egy Gene-RADAR nevű eszközt – ami a világ első mobil szkennere volt ami lehetővé tette egy betegség vizsgálatát valós időben, egy hasonló teszt árának a tizedéből.

Ezt az eszközt fogják bevetni az űrállomáson is, hogy figyeljék a két MRSA fajta hogyan reagál a mikrogravitációra.

Ebből Goel és csapata pedig egy modellt fog készíteni, ami arra hivatott, hogy megjósolja hogyan fog az antibiotikummal szemben ellenálló kórokozó tovább mutálódni a Földön az elkövetkező években, ezzel lehetővé téve a gyógyszergyártóknak hogy előkészüljenek a változásokra.

A képességünk, hogy meg tudjuk határozni a gyógyszerekkel szemben álló mutációkat a Gene-RADAR felhasználásával, az antibiotikumok új generációjához vezethet, amiket direkt úgy fejlesztenek majd ki, hogy a világ legveszélyesebb kórokozóit megállítsák a terjedésben,” mondta Goel.

Ebben a szakaszban a csapat még nem tudja pontosan hogyan fog reagálni a MRSA baktérium az új otthonára, de korábbi űrbe vitt baktériumokkal végzett kutatások az mutatják, hogy a környezet hasonló növekedéshez, mutációhoz és populációs trendekhez vezethet– csak egy sokkal gyorsabb ütemben.

Ez azért van mert az űrben némelyik metabolizmushoz köthető fehérje nagyobb aktivitást mutat és az űrben tapasztalt kis méretű sugárzás megváltoztathatja bizonyos gének aktivitását is.

Egy 2000-ben végzet kísérlet azt találta, hogy 40 nap után a Mir állomáson – ami egy orosz űrállomás volt, 1986 és 2001 között keringett a Föld körül – a mutációs szint egy élesztőbe ültetett baktérium gén esetében háromszorosa volt a Földön hagyott kontroll csoporthoz képest.

Egy másik 1999-es tanulmány azt találta, hogy egy E. coli fajta sokkal nagyobb mértékben mutálódott egy űrutazás alkalmával, de a mutáció típusa és mértéke erősen függött a körülményektől.

A NASA épp futó Iker Kutatásában tárgyalt furcsa hatások is jól szemléltetik hogy még mindig sokat kell arról tanulnunk milyen hatásai vannak az űrnek – jók vagy rosszak.

Azonban eddig úgy gondolják, hogy a mikrogravitáció a legnagyobb hajtóerő ebben a felgyorsult mutációban, és emellett a már említett sugárzásnak is fontos szerepe lehet benne a Föld védelmező mágneses mezején kívül.

Általánosan elfogadott, hogy rövid földkörüli utaknál a mikrogravitáció, jelentős hatást gyakorol a baktériumok növekedési kinetikájára és a bakteriális sejtek viselkedésére is,” olvasható egy 2015-ös a témában készült tanulmányban. „A sugárzás emellett megemelheti a mikrobiális mutációk számát is az út alatt.

Ha Goel megérzése helyes és az űr tényleg gyorsítópályára helyezi a MRSA-t, az olyan lesz mintha ismernénk az ellenfelünk összes következő lépését egy sakkjátszmában.

Ez azért is fontos mivel az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok jelenthetik a legnagyobb veszélyt az emberiségre az elkövetkező években és a becslések alapján akár több százmillió emberrel végezhetnek világ különböző pontjain, ha a jelenlegi trendek folytatódnak.

Évenként 90 000 amerikait fertőz meg a MRSA és ezek közül 20 000 végződik halállal. Ezért rendkívül fontos, hogy felvegyük a versenyt ezzel a kórokozóval.

Forrás: www.sciencealert.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.