A szájban élő baktériumok bélrendszeri megbetegedéseket okozhatnak

Egy nemzetközi kutatócsapat bizonyítékot talált rá, hogy néhány szájban található baktérium fajta súlyosbíthatja a bélbetegségeket.

A tanulmányukban a kutatók leírják, hogy hogyan hatottak az egerekbe áthelyezett, emberek szájából vett baktériumok. A tanulmányt kommentáló tudósok szerint a felfedezés elősegítheti új kezelések létrejöttét a gyakori bélrendszeri betegségekkel szemben.

A bélrendszeri betegségek mint a irritábilis bél szindróma, a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn betegség, többek egy apróbb kellemetlenségnél, akár lényegesen is ronthatják az érintettek életminőségét és néhány esetben akár halálosak is lehetnek.

Az orvostudományok kutatói ezért igyekeznek felderíteni a betegségek okait és azok lehetséges kezelését. A témában megjelenő új tanulmányban a kutatók találtak egy lehetséges kapcsolatot a normál esetben a szájban élő baktériumok és több gyakori bélrendszeri betegség között.

A kutatást az inspirálta hogy a csapat egyik tagja észrevette, hogy a betegeinek – akik a három nagy bélrendszeri betegség egyikében szenvedtek – a székletében abnormálisan nagy mennyiségű szájban élő baktériumot található ami arra utal, hogy a mennyiségük a bélrendszerben is szokatlanul magas.

Arra gyanakodva, hogy rátaláltak egy kapcsolatra a csapat több kísérletet hajtott végre, amivel többet tudtak meg a baktériumok kapcsolatáról.

Az első kísérletben Crohn betegségben szenvedő emberek nyálát juttatták egerekbe, akiknek bélrendszerét korábban sterilizálták. Ez néhány esetben gyulladásokhoz vezetett és további vizsgálatok megmutatták, hogy a gyulladásokat a Klebsiella pneumoniae, normális esetben az emberi szájban található baktériumok okozhatták.

Egy másik kísérletben a kutatók direkt módon juttatták be a baktériumokat az egészséges bélrendszerű egerekbe. Az eredmények alapján ez nem okozott problémát. Továbbá az is kiderült hogyha ezután Klebsiella-reziztens antibiotikumot adnak az egereknek akkor ismét megjelennek a gyulladások. Ezt követően a kutatók fekélyes betegektől vett nyálmintákkal is végigcsinálták a kísérleteket az előzőkhöz hasonló eredménnyel.

A tudósok szerint az eredmények arra utalnak, hogy kapcsolat van a szájban élő baktériumok és a bélrendszeri betegségek között, azonban még több munkára van szükség, hogy kiderüljön pontosan mi is történik.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.