Kategóriák Ember

A szebb környezet boldogabbá teszi az embereket

Az első, e témában végzett, igazán széles körű felmérés szerint az emberek boldogabbak szebb környezetben. Az eredményekből továbbá az is kiderül, hogy a szép természeti tájakon túl a városok és falvak megfelelő elrendezése és kialakítása is fontos tényező.

A Warwicki Egyetem, az Alan Turing Intézet és a Sussexi Egyetem kutatói különböző fényképekről összegyűjtött, közel egymillión értékelés eredményeit elemezték, 15000 ember kedélyállapotáról összegyűjtött, három évnyi adattal együtt. A kutatók elmondása szerint a környezet szépsége még akkor is meghatározó tényező maradt, amikor olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a területek időjárása, valamint az adott személyek életvitele.

Az eredményekből az is kiderül, hogy milyen épületek és természeti képződmények járulnak hozzá leginkább az emberek boldogságához. A csapat szerint ezeket a jövő várostervezői is felhasználhatják majd a városok képének kialakításában.

Az elmélet, miszerint a szebb környezet boldogabbá teheti az embereket, magától értetődőnek tűnhet, a tudományos közösségben azonban már hosszú ideje nagy kihívást jelent az elmélet igazolása; mivel az emberek boldogságának és a környezet szépségének a széles körű felmérése sem könnyű feladat.

Éppen ezért a kutatók egy weboldal segítségével gyűjtötték össze közel egymillió ember véleményét különböző képekről, egy saját fejlesztésű telefonos alkalmazás segítségével pedig 15000 ember bevonásával készítettek felmérést a kedélyállapotukról. Az app naponta többször is rákérdezett, hogy az önkéntesek éppen mennyire érezték magukat boldognak, és a kérdésre adott válaszon felül a GPS koordinátákat is rögzítette.

Hagyományosan lényegesen több adat áll rendelkezésre arról, hogy egy adott területen mi is található – például város vagy erdőség -, annak szépségéről azonban nemigen álltak rendelkezésre adatok. A kutatócsapat szerint ez azt eredményezte, hogy a törvényhozók a zöld területek kialakítását részesítették előnyben, viszont az esztétikumot – ami a tanulmány szerint szintén hatással van a boldogságra – nem vették igazán figyelembe.

A kutatók egy korábbi munkája is segíthet ebben, mivel olyan mesterséges intelligenciát készítettek el, ami képes megállapítani egy adott képről, hogy az “szép-e”, ezzel elősegítve a tervezést.

A kérdésre viszont, hogy a szép táj miért is tesz minket boldogabbá, még nem született egyértelmű választ. A vezető elméletek szerint a szépnek vélt területeket biztonságosabbnak tartjuk, így kevésbé kell ébernek lennünk – ami kevesebb erőfeszítést vesz igénybe -, és ezért kevésbé ingerlékenyek is leszünk .

Míg például a nyüzsgő New York-i utcákról nem éppen a nyugalom jut eszünkbe, addig más, nyíltabb, kevésbé zsúfolt utcák már áraszthatnak nyugalmat magukból.

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a…

2020-04-02

Mikroorganizmusok segíthetnek a rák kimutatásában

Hagyományosan a rákot az emberi genom betegségének tekintik, amelynél a gének mutációja miatt a sejtek nem halnak meg, hanem megállíthatatlan…

2020-04-02

A felmelegedés miatt a sarkok felé mozdulnak a tengeri élőlények

Az ipari forradalom előtti időkhöz viszonyítva a világ óceánjai átlagosan 1 C°-al melegebbek. Új kutatások szerint ezek a változások jelentős…

2020-04-02

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom