Kategóriák Ember

A szebb környezet boldogabbá teszi az embereket

Az első, e témában végzett, igazán széles körű felmérés szerint az emberek boldogabbak szebb környezetben. Az eredményekből továbbá az is kiderül, hogy a szép természeti tájakon túl a városok és falvak megfelelő elrendezése és kialakítása is fontos tényező.

A Warwicki Egyetem, az Alan Turing Intézet és a Sussexi Egyetem kutatói különböző fényképekről összegyűjtött, közel egymillión értékelés eredményeit elemezték, 15000 ember kedélyállapotáról összegyűjtött, három évnyi adattal együtt. A kutatók elmondása szerint a környezet szépsége még akkor is meghatározó tényező maradt, amikor olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a területek időjárása, valamint az adott személyek életvitele.

Az eredményekből az is kiderül, hogy milyen épületek és természeti képződmények járulnak hozzá leginkább az emberek boldogságához. A csapat szerint ezeket a jövő várostervezői is felhasználhatják majd a városok képének kialakításában.

Az elmélet, miszerint a szebb környezet boldogabbá teheti az embereket, magától értetődőnek tűnhet, a tudományos közösségben azonban már hosszú ideje nagy kihívást jelent az elmélet igazolása; mivel az emberek boldogságának és a környezet szépségének a széles körű felmérése sem könnyű feladat.

Éppen ezért a kutatók egy weboldal segítségével gyűjtötték össze közel egymillió ember véleményét különböző képekről, egy saját fejlesztésű telefonos alkalmazás segítségével pedig 15000 ember bevonásával készítettek felmérést a kedélyállapotukról. Az app naponta többször is rákérdezett, hogy az önkéntesek éppen mennyire érezték magukat boldognak, és a kérdésre adott válaszon felül a GPS koordinátákat is rögzítette.

Hagyományosan lényegesen több adat áll rendelkezésre arról, hogy egy adott területen mi is található – például város vagy erdőség -, annak szépségéről azonban nemigen álltak rendelkezésre adatok. A kutatócsapat szerint ez azt eredményezte, hogy a törvényhozók a zöld területek kialakítását részesítették előnyben, viszont az esztétikumot – ami a tanulmány szerint szintén hatással van a boldogságra – nem vették igazán figyelembe.

A kutatók egy korábbi munkája is segíthet ebben, mivel olyan mesterséges intelligenciát készítettek el, ami képes megállapítani egy adott képről, hogy az “szép-e”, ezzel elősegítve a tervezést.

A kérdésre viszont, hogy a szép táj miért is tesz minket boldogabbá, még nem született egyértelmű választ. A vezető elméletek szerint a szépnek vélt területeket biztonságosabbnak tartjuk, így kevésbé kell ébernek lennünk – ami kevesebb erőfeszítést vesz igénybe -, és ezért kevésbé ingerlékenyek is leszünk .

Míg például a nyüzsgő New York-i utcákról nem éppen a nyugalom jut eszünkbe, addig más, nyíltabb, kevésbé zsúfolt utcák már áraszthatnak nyugalmat magukból.

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom