Kategóriák Ember

A szebb környezet boldogabbá teszi az embereket

Az első, e témában végzett, igazán széles körű felmérés szerint az emberek boldogabbak szebb környezetben. Az eredményekből továbbá az is kiderül, hogy a szép természeti tájakon túl a városok és falvak megfelelő elrendezése és kialakítása is fontos tényező.

A Warwicki Egyetem, az Alan Turing Intézet és a Sussexi Egyetem kutatói különböző fényképekről összegyűjtött, közel egymillión értékelés eredményeit elemezték, 15000 ember kedélyállapotáról összegyűjtött, három évnyi adattal együtt. A kutatók elmondása szerint a környezet szépsége még akkor is meghatározó tényező maradt, amikor olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a területek időjárása, valamint az adott személyek életvitele.

Az eredményekből az is kiderül, hogy milyen épületek és természeti képződmények járulnak hozzá leginkább az emberek boldogságához. A csapat szerint ezeket a jövő várostervezői is felhasználhatják majd a városok képének kialakításában.

Az elmélet, miszerint a szebb környezet boldogabbá teheti az embereket, magától értetődőnek tűnhet, a tudományos közösségben azonban már hosszú ideje nagy kihívást jelent az elmélet igazolása; mivel az emberek boldogságának és a környezet szépségének a széles körű felmérése sem könnyű feladat.

Éppen ezért a kutatók egy weboldal segítségével gyűjtötték össze közel egymillió ember véleményét különböző képekről, egy saját fejlesztésű telefonos alkalmazás segítségével pedig 15000 ember bevonásával készítettek felmérést a kedélyállapotukról. Az app naponta többször is rákérdezett, hogy az önkéntesek éppen mennyire érezték magukat boldognak, és a kérdésre adott válaszon felül a GPS koordinátákat is rögzítette.

Hagyományosan lényegesen több adat áll rendelkezésre arról, hogy egy adott területen mi is található – például város vagy erdőség -, annak szépségéről azonban nemigen álltak rendelkezésre adatok. A kutatócsapat szerint ez azt eredményezte, hogy a törvényhozók a zöld területek kialakítását részesítették előnyben, viszont az esztétikumot – ami a tanulmány szerint szintén hatással van a boldogságra – nem vették igazán figyelembe.

A kutatók egy korábbi munkája is segíthet ebben, mivel olyan mesterséges intelligenciát készítettek el, ami képes megállapítani egy adott képről, hogy az “szép-e”, ezzel elősegítve a tervezést.

A kérdésre viszont, hogy a szép táj miért is tesz minket boldogabbá, még nem született egyértelmű választ. A vezető elméletek szerint a szépnek vélt területeket biztonságosabbnak tartjuk, így kevésbé kell ébernek lennünk – ami kevesebb erőfeszítést vesz igénybe -, és ezért kevésbé ingerlékenyek is leszünk .

Míg például a nyüzsgő New York-i utcákról nem éppen a nyugalom jut eszünkbe, addig más, nyíltabb, kevésbé zsúfolt utcák már áraszthatnak nyugalmat magukból.

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.