A szén-dioxid megkötésére képes ásványt hoztak létre

A kutatók egy új gyors módszert fejlesztettek ki, hogy létrehozzák a szén-dioxid elraktározására képes magnezit ásványt. Ha a módszert ipari szintre sikerül emelni, azzal megnyílhat a kapu a légköri szén-dioxid kivonása és ásvány formájában történő hosszú távú tárolása előtt, ami lehetőséget adhat a CO2 globális felmelegedésre gyakorolt hatásának mérséklésére. Az eredményekről a kutatók a bostoni Goldschmidt konferencián számoltak be.

A kutatók már most is dolgoznak olyan módszereken, amivel szén-dioxid vonható ki a légkörből, azonban ezeknek a technológiáknak eddig komoly praktikus és gazdasági korlátai voltak. A mostani kutatásban a kutatók a korábbinál lényeges alacsonyabb hőmérsékleten sikerült magnezitet létrehozniuk és egy másik lépéssel drámaian fel tudták gyorsítani a kristályosodás ütemét. Egy tonnányi természetes folyamatok során kialakuló magnezit megközelítőleg fél tonnányi szén-dioxidot képes megkötni, azonban a formációjuk üteme nagyon lassú.

“A munkánk két dolgot mutat meg. Először megmagyaráztuk hogyan és milyen gyorsan képződik a magnezit természetes formája. Ez egy olyan folyamat, amihez több száz vagy több ezer évre van szükség a természetben a Föld felszínén. A második dolog az volt, hogy demonstráltuk egy útvonalat, ami drámaian felgyorsítja ezt a folyamatot,” mondta Ian Power, a projekt vezetője.

A kutatók sikeresen bemutatták, hogy a polisztirol mikrogömbök katalizátorként való alkalmazása mellett a magnezit létrejöttéhez mindössze 72 napra van szükség. A gömbök a folyamat során változatlanok maradnak, így ideális esetben az újrahasznosításuk előtt nincs akadály.

“A mikrogömbök lehetővé használata azt jelentette, hogy képesek voltunk nagyságrendekkel felgyorsítani a magnezit formációt. Ez a folyamat szobahőmérsékleten zajlik, így ez azt jelenti, hogy a magnezit létrehozás rendkívüli módon energia hatékony,” mondta Power.

“Most még, elismerjük, hogy ez egy kísérleti folyamat és fel kell nagyítani mielőtt még biztosak lennénk abban, hogy a magnezit felhasználható a szén megkötéshez. Ez több változón múlik, köztük a szén árán és a megkötési technológia finomításának költségein, viszont most már tudjuk, hogy tudományos szempontból lehetőség van rá,” mondta Power.

A folyamat felgyorsulásának lehetőségére kőzetminták is utalnak, viszont eddig nem lehetett tudni, hogy milyen tényezők teszik lehetővé ezt a felgyorsulást. A technológiát kommentáló szakértők egyetértettek abban, hogy a módszer egy viszonylag olcsó útvonalat jelenthet a szén megkötésre és megfelelő módosításokkal a levegőből történő közvetlen szén-dioxid kivonásra is.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.