A szerotonin receptorok blokkolásával megszűnik az LSD tudatmódosító hatása

Egy nemzetközi kutatócsapat fedezte fel, hogy a szerotonin receptorok blokkolásával megszűnnek az LSD tudatmódosító hatásai. Tanulmányukban a kutatók önkénteseken végeztek különböző vizsgálatokat az LSD hatásmechanizmusáról.

Korábbi kutatások szerint a talamusz – az érzékszervek adatainak feldolgozását végző agyi útvonal egyik része – akadályozza meg, hogy túl sok érzékszervi adat áramoljon az agyba.

Az LSD-vel végzett korábbi kutatások szerint, a szer a talamuszra fejti ki hatását, ami így kevésbé tudja meggátolni az érzékszervi adatok beáramlását. Azonban ezt az elméletet eddig embereken nem tesztelték.

Mivel más kutatások szerint az LSD hatása a szerotonin szinttel is kapcsolatba van, ezért a kutatók most kipróbálták, hogy szerotonin receptor gátló gyógyszerek mellett milyen hatása van a szernek.

A kutatásban részt vevő önkéntesekből több csoportot alkottak; voltak akik mindkét szerből, voltak akik csak LSD-t és voltak akik placebót kaptak. A kutatók a hatóanyagok bevételét követően különböző kérdőíveket töltöttek ki a résztvevőkkel, melyek a tudatállapotuk megváltozását hivatottak mérni.

Az eredmények szerint azok, akik LSD-t és szerotonin gátlót is kaptak nem tapasztalták az LSD-re jellemző tudatmódosító hatást, amíg az érzékszervi adatok feldolgozását végző agyi területek közötti kapcsolatok – a vártnak megfelelően – megsokasodtak.

Az eredmények így tovább bizonyítják az elméletet, hogy az LSD tudatmódosító hatása annak köszönhető, hogy a szer hatása alatt az agy nem képes megfelelően kiszűrni az érzékszervi információkat, ami miatt túlterhelődnek. Ez egybevág azzal is, hogy az LSD hatását gyakran írják le az “álomszerű” vagy a “magasabb tudatállapot” jelzőkkel.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.