A szitakötők agya az emlősökéhez hasonlóan követi nyomon a prédáját

Egy új, svéd és ausztrál tudósok közreműködésével készült kutatás megmutatta, hogy a szitakötők agya hogyan képes előre kikövetkeztetni a prédájuk mozgását. Ennek a tudásnak más területeken, például a vizuális alapon mozgó robotikában is fontos szerepe lehet.

“Eddig a nemzetközi tudományos közösség elsődlegesen az emlősök képességeivel foglalkoztak, amikor azt vizsgálták, hogy az állatok hogyan képesek a tárgyak mozgását meghatározni a közel jövőben,” mondta Steven Wiederman, az Adelaide Egyetem Adelaide Orvosi Karáról, aki közreműködött a kutatásban. “Érthető módon az emlősök sok módon összetettebb élőlények a rovaroknál, de minden új felfedezéssel azt találjuk, hogy a szitakötők kiélezett vizuális és neurális folyamatokkal rendelkeznek, melyek ideálisak arra, hogy átültessük őket a technológiai fejlesztésekbe.”

A svéd-ausztrál együttműködés eredménye egy olyan idegsejt felfedezése, a Hemicordulia szitakötőkben, ami lehetővé teszi hogy az állatok előrejelzések segítségével üldözzék a repülő prédájukat. A sejtek segítségével a szitakötők képesek olyan kisméretű tárgyak mozgására fókuszálni, amik egy nagyon összetett háttér előtt mozognak, hasonlóan ahhoz, ahogyan az ember végig követi egy labda útját és elkapja azt, még akkor is ha a labda mögött egy ünneplő tömeg kavalkádja foglal helyet.

“A szitakötők neuronjai ki tudják választani a célpontjukat a vizuális információk tömegéből,” mondta David O’Carroll, a Lund Egyetem biológia professzora. “A szitakötők ezt az emberekhez hasonlóan a mozgó tárgy útjának a figyelembevételével hajtják végre. Más szóval a szitakötő valami nagyon hasonlót csinál mint amikor mi egy labda mozgását figyeljük. Az agyunk összetettségében lévő hatalmas különbségek ellenére a rovar evolúciója ódáig vezetett, hogy az agyuk képes legyen fejlett vizuális folyamatokra, melyek általánosan csak az emlősöknél vannak jelen. “

A csapat képes volt felvenni a célpontot felismerő neuronok működését a szitakötő agyában. Ezek a neuronok hatására a rovar jobban figyelt egy a mozgó tárgy útja előtti pontra. Amikor a tárgy eltűnt a látóterükből a szitakötők képesek voltak meghatározni hogy a mozgásából következően hol fog feltűnni később.

“Ez egy izgalmas felfedezés és segít abban, hogy jobban megértsük, hogy mindössze egyfajta neuron hogyan teszi lehetővé ezt a fejlett múlton alapuló előrejelzést,” mondta Wiederman. “A csapatunk meg van róla győződve, hogy ezeknek az eredményeknek lehet praktikus felhasználása is, főleg a mesterséges vezérlő és vizuális rendszerek fejlesztésében, mint amilyenek az önvezető autók és a bionikus látás.”

Forrás: elifesciences.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.