A szorongás az Alzheimer kór egy korai tünete lehet

Egy új tanulmány szerint kapcsolat van a megemelkedett amiloid béta szint és a szorongás tüneteinek fokozódása között. A felfedezés támogatja azt a feltételezést, miszerint a neuropszichiátriai tünetek az idősebb felnőtteknél az Alzheimer kór korai előjelei lehetnek.

Az Alzheimer kór egy olyan neurodegeneratív betegség, ami a kognitív funkciók leépülésével jár, ami idővel a mindennapi életet is közel lehetetlenné teszi a betegeknek. Korábbi kutatások már találtak nyomokat rá, hogy a depresszió és más neuropszichiátriai problémák előre jelezhetik az Alzheimer kórt, amíg a betegség “preklinikai” fázisában van – ami akár évtizedekkel is megelőzheti az észrevehető gondolkodási problémák megjelenését.

A Brigham és a Nők Kórháza kutatói idős felnőtteken azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van az agyi amiloid béta szint és a depresszió tünetei között. Az eredményeik arra utalnak, hogy a nagy mennyiségű amiloid béta és a szorongás megemelkedése között – ezzel támogatva a korábbi kutatások eredményeit.

“Ahelyett, hogy a teljes depressziót vizsgáltuk volna, mi a szorongáshoz hasonló jellemző tünetekre fókuszáltunk. Összehasonlítva a depresszió más tüneteivel, mint amilyen a szomorúság vagy az érdektelenség, a szorongás tünetei fokozatosan erősödtek azoknál, akiknél magasabb volt az agyi amiloid béta szint,” mondta Nancy Donovan, a felfedezésről készült tanulmány első szerzője. “Ez arra utal, hogy a szorongás tünetei az Alzheimer kór előjelei lehetnek, megelőzve a kognitív problémák kialakulását. Ha további kutatásokkal alátámasztják, hogy a szorongás egy korai indikátor, az nem csak azért lenne fontos, hogy azonosítsuk a betegség korai szakaszában lévő embereket hanem, hogy kezeljük és potenciálisan korán megakadályozzuk a betegség folyamatát.”

Mivel a szorongás gyakori az idősebb embereknél, ezért a tüneteinek fokozódása hasznos veszélyességi faktor lehet, kiemelten azoknál, akiknél más genetikai vagy klinikai indikátorok is magas kockázatot mutatnak.

A kutatók a Harvard Öregedő Agy Tanulmányt használták, ami egy olyan megfigyeléses vizsgálat, amivel az volt a céljuk a kutatóknak, hogy azonosítsák az idősebb felnőtteknél a korai Alzheimer kór által kiváltott neurobiológiai és klinikai változásokat. A kutatásban 270 mentálisan egészséges 62 és 90 év közötti felnőtt vett részt. A résztevőeket a tanulmány ideje alatt több alkalommal az Alzheimer kór tanulmányozására használt agyi képalkotásnak vetették alá és éves szinten vizsgálták, hogy az önkéntesek hol állnak a Geriátriai Depressziós Skálán (GDS).

A csapat a teljes GDS pontszám mellett a depresszió három fő tünetcsoportjának – az apátia-anhedónia (fásultság-örömtelenség), diszfória (hangulatzavar) és a szorongás – pontszámát. Ezeknek az értékeknek a változását egy öt éves időszakon keresztül vizsgálták.

A kutatásból kiderült, hogy az Alzheimer kór gondolkodási problémáit még nem mutató résztvevőknél, akiknél megemelkedett az agyi amiloid béta szint, a szorongás tünetei is súlyosbodtak. A kutatók szerint viszont az eredményeket még tovább kell igazolni, azzal hogy megvizsgálják, hogy az érintett résztvevőknél később is tovább súlyosbodtak a depresszió tünetei és később eljutottak e az Alzheimer kórig.

Forrás: ajp.psychiatryonline.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.