A szupermasszív fekete lyukak gyorsabban nőnek mint a galaxisaik

A NASA Chandra Röntgen Obszervatóriumának új tanulmánya szerint az Univerzum legnagyobb fekete lyukainak növekedése meghaladja a galaxisaikban a csillagok keletkezésének ütemét.

A kutatók által készített képeken a CDF-S (Chandra Deep Field-South) látható, ami az eddigi legmélyebb röntgenfelvétel. A képekben a kutatók a röntgen réteget (kék) a Hubble Űrteleszkóp által készített optikai (zöld) és infravörös (vörös) felvételekkel egyesítették. A képen vizualizált sugarakat a galaxisok közepén lévő szupemasszív fekete lyukakba zuhanú forró gázok keltik.

A kutatásban résztvevő egyik csapat – a Penn State Egyetem csapata – kiszámolta a szupermasszív fekete lyukak és a galaxisaik csillagainak növekedésű ütemének arányait és arra jutottak, hogy minél nagyobb egy galaxis annál nagyobb az arány is. Például egy 100 milliárd nap tömegű csillagot magába foglaló galaxisnál az arány tízszer nagyobb mint egy 10 milliárd nap tömegű csillagot magába foglaló galaxisnál.

Ehhez a kutatók a Chandra, a Hubble és más csillagvizsgálok adatait is fölhasználták és a Földtől 4,3 és 12,2 milliárd fényév közötti távolságra lévő galaxisokban lévő fekete lyukak növekedést vizsgálták.

A Spanyol Űrkutató Intézet kutatócsapat ettől a tanulmánytól függetlenül vizsgált meg egy a Földtől 3,5 milliárd fényévre lévő 72 galaxisból álló galaxishalmazt és összehasonlították a galaxisokból érkező röntgen sugarak és rádióhullámok által meghatározott tulajdonságaikat. Az eredményeik szerint a fekete lyukak tízszer akkorák mint azt a korábbi – galaxisok és fekete lyukak növekedését egységesnek vevő – modellekből gondolták.

Ebben a kutatásban a Chandra adatai melett az ATCA (Australia Telescope Compact Array), VLA (Very Large Array) és a VLBA (Very Large Baseline Array) rádihullám felvételeit használták fel hogy a Herkules galaxishalmaz galaxisait vizsgálják.

Forrás: arxiv.org ; arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.