A tánc segíthet az agy öregedésének lelassításában

Ahogy öregedünk úgy épülünk le mentálisan és fizikailag is, amit tovább súlyosbítanak az Alzheimer kórhoz hasonló betegségek. Egy új tanulmány szerint az idősebb korú embereknél a rutinszerűen sportolás képes visszafordítani az agy öregedését, és a sportok közül a tánc hatása a legmélyebb.

“A sportnak jótékony hatása van a korhoz köthető fizikai és mentális leépülés lelassításában vagy éppen megakadályozásában,” mondta Kathrin Rehfeld, a tanulmány vezetője.“A tanulmányban megmutatjuk, hogy két különböző fizikai gyakorlat (a tánc és az állóképesség edzés) képes javulást előidézni azoknál az agyi területeknél amik a korral leépülnek. Összehasonlításképpen csak a tánc vezetett észrevehető viselkedési változáshoz, a javult egyensúlyérzék révén.”

A kísérlethez idősebb részvevőket gyűjtöttek – az átlagéletkor 68 év volt – akiket vagy egy 18 hónapos heti táncoktatásra vagy egy erőnléti és nyújtási edzésre írattak be. Mindkét csoport tagjai javulást mutattak a hippokampusz agyterületen, ami azért fontos mivel ez a terület van legjobban kitéve a korhoz köthető leépülésnek és a Alzheimer kórhoz hasonló betegségekhez. És a területnek az emlékezésben és a tanulásban játszik kulcsfontosságú szerepet és az egyensúly megőrzésében is szerepe van.

Amíg már korábbi kutatások is utaltak rá, hogy a fizikai aktivitás képes harcba szállni az agyi leépüléssel, viszont azt nem lehet tudni hogy ennek melyik formája a leghatékonyabb. Hogy erre választ találjanak az önkéntesek által végzett gyakorlatok között különbség volt. A hagyományos fitnesz csoport nagyrészt ismétlődő gyakorlatokból állt viszont a tánccsoport tagjainak minden héten új kihívással kellet szembenézniük.

“Igyekeztünk folyamatos változást nyújtani a tánccsoportba kerülő időseknek a műfajok (Jazz, Latin-Amerikai stb.) cseréjével,” mondta Rehfeld. “Lépések, karmozdulatok, formációk, sebesség és ritmus mind kéthetente megváltoztak ezzel fenntartva a folyamatos tanulást. A legnagyobb kihívást a rutinok meghatározott időn belüli visszaidézése okozta, az oktató segítsége nélkül.”

A tudósok szerint ez az extra kihívás okozta az észrevehető különbséget a tánccsoport részvevői egyensúlyában és ezért a kutatók új fitnesz programokat dolgoznak ki, amiknek a segítségével még hatékonyabban kihasználhatóak a mozgás öregedés elleni hatásai.

” Most éppen egy új rendszert értékelünk ki, amit “Jymmin”-nek (a jamming és a gymnastic szavakból) neveztünk. Ez egy érzékelésen alapuló rendszer, ami hangokat hoz létre a fizikai aktivitás nyomán. Azt már ismerjük, hogy a demenciával küzdő betegek erősen reagálnak a zenehallgatásra. Ezét kombinálni szeretnénk a fizikai aktivitást és az aktív zene alkotást egy demenciás betegeket vizsgáló tanulmányban,” mondta Rehfeld.“Úgy hiszem, hogy mindenki egy független és egészséges életet szeretne élni olyan hosszan amíg csak lehetséges. A fizikai aktivitás az egyik életviteli faktor, ami közreműködik ebben, megakadályozva a korhoz köthető leépülés több veszélyfaktorát és lelassítva azt. Úgy gondolom, hogy a tánc egy erőteljes eszköz arra hogy új kihívások elé állítsuk az elménk és testünket, kiemelten öreg korban.”

Forrás: journal.frontiersin.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.