Kategóriák Ember

A társadalmi kirekesztettség nagyobb veszélyt jelenthet mint az elhízás

A magány és a társadalmi kirekesztettség nagyobb problémát jelenthet a közegészségügynek mint az elhízás és a hatásai egyre csak erősödnek. Az Amerikai Pszichológusok Szövetségének 125. Éves Találkozóján közzétett trendek szerint erősödni is fognak.

“A másokkal való kapcsolatunkat általánosan alapvető emberi szükségletnek gondolják – ami fontos a jólétünk és a túlélésünk szempontjából is. Extrém példák megmutatják fogy a fogságban lévő csecsemők, akik nem részesülnek elég emberi kapcsolatba, nem növekednek megfelelően és gyakran meghalnak, ezért a társadalmi kirekesztést és a magánzárkát büntetési formaként használják,” mondta Julianne Holt-Lunstad, a Brigham Young Egyetem pszichológia professzora. “Mégis az USA népességének egyre nagyobb része tapasztal rendszeres kirekesztettséget.”

A becslések szerint nagyjából 42,6 millió 45 év feletti amerikai szenved krónikus magánytól, a AARP Magány Tanulmánya szerint. Ezen felül az adatok szerint az USA-ban az emberek negyede él egyedül, a népesség több mint fele nem házas és a korábbi felmérésekhez képest csökken a házasságok és az egy háztartásra jutó gyerekek száma is.

“Ezek a trendek arra utalnak, hogy az amerikaiak egyre kevésbé szociálisak és több magányt tapasztalnak,” mondta Holt-Lunstad.

Hogy jobban bemutassák a magány és a társadalmi izoláció hatásait a kutatók két széleskörű adatelemzéssel is előálltak. Az elsőben 148 tanulmány – összesen több mint 300000 ember – adatait vetették össze és azt találták, hogy azoknál, akik a spektrum másik oldalán vannak, sok kapcsolattal, akár 50% százalékkal csökken korai halál valószínűsége.

A másodiknál 70 tanulmányból összegyűjtött 3,4 millió nagyrészt észak amerikai és részben európai, ázsiai és ausztrál ember adatait vizsgálták. A kutatók itt arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan hat az elhalálozások valószínűségére a társadalmi elszigeteltség, a magány és az egyedül élés. A tudósok ennél azt találták, hogy mindhárom tényező jelentős és nagyjából hasonló súllyal képes emelni a korai halál esélyét – közülük az egyik túlszárnyalta az elhízást is ezen a téren.

“Erős bizonyítékok szólnak amellett hogy a társadalmi izoláció és a magány lényegesen megnövelik a korai halál veszélyét és ennek a veszélynek a nagysága túlmutat más vezető egészségi mutatókon is,” mondta Holt-Lunstad. “Az elöregedő társadalomban a közegészségügy egyre nagyobb szerephez kerülhet. És a világ több országában ‘magány járvánnyal’ kell szembenéznie. A kihívás az hogy mit tudunk tenni ez ellen.”

A tudósok szerint több forrást kellene arra fordítani hogy leküzdjék ezt a problémát mind társadalmi mind pedig egyéni szinten. Ennek az egyik módja az lehet, hogy nagyobb szerepet adnak a szociális képességek fejlesztésére az iskolákban és ösztönzik a doktorokat hogy a vizsgálatoknál fordítsanak figyelmet az egyének kapcsolatira is.

Ezen felül az embereknek fel kell készülniük a nyugdíjba menetelre szociálisan is nem csak anyagilag – mivel kapcsolataink nagy része általában a munkahelyünkhöz köthető és a közösségi tervezőknek olyan megosztott szociális területeket kellene kialakítaniuk, amelyek ösztönzik a gyülekezést, mint például ilyenek az üdülőhelyek és a közösségi kertek.

Kép: Rui Palha

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.