Kategóriák Űr

A teleszkóp, ami először fog képet készíteni egy fekete lyukról

A fekete lyukak kétségkívül az Univerzum egyik legelkápráztatóbb jelenségei. Azonban annak ellenére, hogy feltételezték, hogy a legtöbb galaxis közepét ők foglalják el, még nem volt képes senki lefényképezni egyet sem.

Ez azért van, mert a fekete lyukak, ahogy azt a nevük is mutatja, rendkívül sötétek és a hatalmas tömegüknek köszönhetően elnyelnek mindent, a fényt is beleértve. Emiatt fényképezésüket eddig lehetetlennek hitték, de ez most megdőlni látszik egy áprilisra tervezett új teleszkóp üzembe helyezésével.

Az új eszköz az Eseményhorizont Teleszkóp nevet kapta és olyan rádióvevők hálózatából épül fel, amiket a Föld különböző pontjain helyeztek el, köztük a Déli Sarkon, az USA-ban, Csílében és a francia alpokban is.

A hálózat üzembe helyezését április 5. és 14-e közé tervezik, és a várt eredmények bemutathatják Einstein általános relativitás elméletét a gyakorlatban is.

A teleszkóp működése a nagyon hosszú alapvonalúinterferometria (VLBI) nevű technológián alapul, ami azt jelenti, hogy a hálózat vevő részei azokra a rádiójelekre fognak fókuszálni, amiket egy kiválasztott objektum bocsájt ki az űrben.

A fekete lyukak esetében a 1,3 mm (230GHz) hullámhosszt fogják használni, ami a remények szerint áthatol majd a fekete lyuk körüli gáz és porfelhőn.

Mivel ilyen sok antennát állítanak egy pontra, a teleszkóp felbontása 50 mikroívmásodperc lesz. Hogy jobban megértsük, ezzel a felbontással képesek lennénk látni egy grapefruitot a Hold felszínén.

Ez azért fontos, mert a teleszkóp első célpontja a mi galaxisunk közepén lévő hatalmas fekete lyuk, a Sagittarius A*, ami az égbolton nagyjából tűszúrás méretű.

Eddig még soha nem voltunk képesek a Sagittarius A* tényleges megfigyelésére, de a kutatók biztosak a létezésében a közeli csillagok pályájára gyakorolt hatás miatt.

A csillagok viselkedéséből kiindulva azt feltételezik, hogy a fekete lyuk 4 milliószor akkora mint a Napunk, viszont az eseményhorizontja csupán nagyjából 20 millió kilométeres.

A 26 000 fényéves távolságával a Földtől, elég kicsi célpontot alkot a fekete lyuk.

Az Eseményhorizont Teleszkópot viszont a fekete lyuk közvetlen környezetének megfigyelésére állítják majd rá, és a hatalmas felbontásával láthatóvá válhat a maga a fekete lyuk is.

“Ez nagy izgalomra ad okot,” mondta Sheperd Doeleman a projekt vezetője. “Áprilisban fogjuk elkészíteni az első felvételeket amin látszódhat egy fekete lyuk eseményhorizontja.”

Szóval mire is számíthatunk ha a projekt sikeres lesz?

A kutatók azt feltételezik, hogy a fekete lyuk úgy fog kinézni mint egy fekete folt, amit egy fényes gyűrű vesz körül.

A fényt a gáz és porszemcsék bocsátják ki amint rendkívül nagy sebességre gyorsulnak, mielőtt még felbomlanának és a fekete lyuk elnyelné őket. A fekete folt pedig ennek a káosznak az árnyéka lenne.

De ha Einsteinnek igaza volt akkor a gyűrű helyett a félhold fényéhez hasonló fényjelenséget láthatunk majd – mivel a Doppler effektus hatása miatt a Föld irányába mozgó anyagoknál fényesebben jelenhet meg.

Remélhetőleg félhold szerű és nem pedig gyűrű szerű lesz a fény,” mondta Feryal Özel, a csapat egyik tagja egy tavalyi sajtókonferencián. “Az egész gyűrű látható lesz majd de remélhetőleg az egyik oldala fényesebb lesz.

Ha a csapat képes lesz megmérni a fekete lyuk árnyékának a méretét, az hatalmas dolog lesz, mivel az általános relativitás elég pontos feltételezéseket tesz rá hogy egy mekkorának kell lennie a fekete lyuknak hogy ilyen mértékbe hajlítsa el a teret és az időt.

Pontosan tudjuk az általános relativitásból számolt értékeket a fekete lyuk méretére vonatkozóan,” mondta Özel.

És mi van akkor ha valami mást látunk? Doeleman szerint a lehetőség megvan rá, és ha ez megtörténik az biztosan fenekestűl fel fogja forgatni a fizika világát.

“Ahogy azt már korábban mondtam, nem olyan jó ötlet Einstein ellen fogadni, de ha valami nagyon eltérőt látunk majd az elképzelésekhez képest, valószínűleg teljesen át kell értelmeznünk a gravitáció elméletét,” mondta. “Nem számítok rá hogy ez történne, de bármi megtörténhet és ez a szép ebben.

Abból kiindulva, hogy a kutatóknak mennyi adatot kell majd átnézniük, az első képekre valószínűleg csak az év végére, vagy a jövő év elejére számíthatunk majd. És ott van még az is, hogy az áprilisi idő mellet képesek lesznek e tiszta felvételeket készíteni.

Amikor meglesznek azok az első képek, az az emberiség történelmének egy nagyon érdekes pillanatához érünk.

Valami, ami még a Plútóról készült közeli felvételnél is jobban izgatná a közvéleményt, egy kép egy fekete lyukról közvetlen közelről,” mondta Özal egy találkozón tavaly.

Forrás: sciencealert.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.