A tengeri tápláléklánc alapelemeit támadja a víz oxigén szintjének csökkenése

A Rhode Island Egyetem óceánkutatói figyelmeztetnek rá, hogy a legújabb kutatásuk szerint már az óceán oxigén szintjének nagyon kis mértékű csökkenése is hatalmas következményekkel lehet a tengeri ökoszisztéma alapját képező parányi zooplanktonokra nézve.

A zooplanktonoknak kiemelten az óceán legfelső rétege és az óceán fenék közötti köztes vízréteg táplálékláncában játszanak fontos szerepet. Ebben a réteg bizonyos szegleteit úgynevezett oxigén minimum zónák alkotják, amiket a vízben oldott rendkívül alacsony oxigén szint jellemez. Ezek szemben a partvidékekhez közeli “halál zónákkal”, ahol a oxigén szint bezuhanása a tengeri állatok tömeges pusztulását okozza, lényegesen stabilabbak. Ez a stabilitás lehetővé teszi, hogy a zooplanktonok bizonyos fajtáji alkalmazkodjanak az alacsony oxigén szinthez, amire a náluk nagyobb ragadozók már nem képesek, ezzel egy fajta védelmet biztosítva számukra.

Azonban az oxigén minimum zónák száma a klímaváltozás miatt növekedik és a kutatók szerint ezeknek a térségeknek az oxigén szintjében bekövetkező legapróbb változások is a fiziológiai határaik szélére sodorhatják az ott élő zooplanktonokat.

A kutatók elmondása szerint ez annak köszönhető, hogy a zooplanktonoknak több millió évnyi fejlődésre volt szükség, hogy alkalmazkodjanak az alacsony oxigén szinthez és a mostani változás egyrészt ennél lényegesen gyorsabb, valamint elméleteik szerint már a jelenlegi szint a lehetséges fiziológia határok szélét súrolja.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a van egyfajta természetes eltérés a különböző egymástól elválasztott oxigén minimum zónák oxigén szintjében, ami miatt különböző fajtájú zooplanktonok lakják őket. A kutatók vizsgálatai szerint viszont a víz oxigéntartalmának mindössze 1 százalékos csökkenése súlyos hatással lehet rájuk.

A kutatók szerint az oxigén minimum zónák terjedése azért is problémás, mivel az eddigi ismereteik szerint azok elérhetik a tengerek sekélyebb részeit is, ahol a zooplanktonoknak rengeteg eddig nem látott ragadozóval kell majd szembenézniük. Ez a változás akár a zooplankton populáció méretének lényeges visszaesését is maga után vonzhatja, ami az apró állatok táplálékláncban betöltött fontos szerepe miatt az összes tengeri állatra hatással lehet – köztük a csúcsragadozókkal, mint a bálnák, akiket már ma is komolyan veszélyezteti a kihalás.

Forrás: advances.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.