A tengeri uborka népszerűsége problémát jelenthet a partvidéki közösségeknek

A partvidéki közösségeknek egyre nagyobb problémát okoz a nemzetközileg egyre nagyobb körben elterjedt ínyencség összetett szociális és gazdasági hatásai.

“A fokozott igény a tengeri uborkák iránt, a halászatuk fellendüléséhez vezetett világszerte,” mondta Maery Kaplan-Hallam, a témáról készült tanulmány vezető szerzője. “Eddig a legtöbb partvidéki közösségben, a tengeri uborka nem tartozott a gyűjteni valók közé. Egyre több új halászat jelent meg. Pénz, vevők és halászok áramoltak be a közösségen kívülről. Ezzel további nyomást gyakorolva a már eddig is túlhalászott területekre.”

A tengeri uborkák egy kilójáért több száz – bizonyos esetekben akár ezer – dollárt is fizetnek. Ez az “aranyláz” szerű hatás tovább súlyosbítja a már most is veszélyben lévő közösségek hosszú távú kilátásait, mint amilyen a tradicionálisan halászott halfajok csökkenése, a népességnövekedés, a klímaváltozás és az illegális halászat.

“Ezek a fellendülés-válság ciklusok jellemzőek a nyersanyag iparágakra,” mondta Nathan Bennett, a tanulmány társszerzője. “Az ilyen típusú halászatnál azonban a termék gyors megjelenése után a helyi forrásokat is ugyanilyen sebességgel apasztják ki, ezzel nem hagyva teret a közösség helyreállásának.”

A kutatók a felfedezésüket egy a mexikói Yucatán félszigeten lévő, Río Lagartos halászközösségről készített esettanulmányra alapozzák. Az elmúlt 50 évben a közösséget a kismértékű kereskedelmi halászat jellemezte.

A kisváros első kereskedelmi tengeri uborka engedélyét 2013-ban adták ki, ami jelentős gazdasági lehetőséget jelentett a helyi halászoknak. Ezek a furcsa uborkára emlékeztető tengeri állatok Ázsia több részén ínyencségnek számítanak, és ahogy az ottani készletek egyre inkább kimerültek úgy kezdtek fogyatkozni a világ más részein lévő halászatoknál is.

Új kihívások sora jelent meg Río Lagartos-ban, ahogy a tengeri uborka külső halászokat, pénzt és támogatást is hozott a közösségnek.

“Az erőforrások felügyelete, jövedelmek, halászok egészsége és biztonsága, szociális ellentétek és a közösség kohéziója is mind érintett volt,” mondta Kaplan-Hallam. “A lehetséges pénzügyi juttatások a helyi halászokat nagyobb veszélyek vállalására ösztönözték, ahogy a tengeri uborka készletek fogyása miatt a partoktól egyre messzebb kellett merülniük – egyre nagyobb egészségi kockázattal.”

A tanulmány szerzői szerint sajnálatos módon ez nem egy egyedi eset.

“Több példa is van a világ más részeiről, ahol az elit globális tenger-gyümölcsei’piacok – tengeri fül, tengerisün, cápák,  – aláássák a helyiek fenntarthatóságát,” mondta Bennett. “Ha fenntartható módon akarjuk tartani a halászatokat a partvidéki közösségekkel, jobban meg kell értenünk hogyan hat a globális tenger-gyümölcsei piac ezekre a közösségekre és hogy ezt hogyan kezelhetjük gyorsan. Tekintsünk úgy rájuk, mint egy járványra: gyors fellépésre van szükség mielőtt még irányíthatatlanná válna a helyzet.”

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.