Kategóriék Természet

A tengeri uborka népszerűsége problémát jelenthet a partvidéki közösségeknek

A partvidéki közösségeknek egyre nagyobb problémát okoz a nemzetközileg egyre nagyobb körben elterjedt ínyencség összetett szociális és gazdasági hatásai.

“A fokozott igény a tengeri uborkák iránt, a halászatuk fellendüléséhez vezetett világszerte,” mondta Maery Kaplan-Hallam, a témáról készült tanulmány vezető szerzője. “Eddig a legtöbb partvidéki közösségben, a tengeri uborka nem tartozott a gyűjteni valók közé. Egyre több új halászat jelent meg. Pénz, vevők és halászok áramoltak be a közösségen kívülről. Ezzel további nyomást gyakorolva a már eddig is túlhalászott területekre.”

A tengeri uborkák egy kilójáért több száz – bizonyos esetekben akár ezer – dollárt is fizetnek. Ez az “aranyláz” szerű hatás tovább súlyosbítja a már most is veszélyben lévő közösségek hosszú távú kilátásait, mint amilyen a tradicionálisan halászott halfajok csökkenése, a népességnövekedés, a klímaváltozás és az illegális halászat.

“Ezek a fellendülés-válság ciklusok jellemzőek a nyersanyag iparágakra,” mondta Nathan Bennett, a tanulmány társszerzője. “Az ilyen típusú halászatnál azonban a termék gyors megjelenése után a helyi forrásokat is ugyanilyen sebességgel apasztják ki, ezzel nem hagyva teret a közösség helyreállásának.”

A kutatók a felfedezésüket egy a mexikói Yucatán félszigeten lévő, Río Lagartos halászközösségről készített esettanulmányra alapozzák. Az elmúlt 50 évben a közösséget a kismértékű kereskedelmi halászat jellemezte.

A kisváros első kereskedelmi tengeri uborka engedélyét 2013-ban adták ki, ami jelentős gazdasági lehetőséget jelentett a helyi halászoknak. Ezek a furcsa uborkára emlékeztető tengeri állatok Ázsia több részén ínyencségnek számítanak, és ahogy az ottani készletek egyre inkább kimerültek úgy kezdtek fogyatkozni a világ más részein lévő halászatoknál is.

Új kihívások sora jelent meg Río Lagartos-ban, ahogy a tengeri uborka külső halászokat, pénzt és támogatást is hozott a közösségnek.

“Az erőforrások felügyelete, jövedelmek, halászok egészsége és biztonsága, szociális ellentétek és a közösség kohéziója is mind érintett volt,” mondta Kaplan-Hallam. “A lehetséges pénzügyi juttatások a helyi halászokat nagyobb veszélyek vállalására ösztönözték, ahogy a tengeri uborka készletek fogyása miatt a partoktól egyre messzebb kellett merülniük – egyre nagyobb egészségi kockázattal.”

A tanulmány szerzői szerint sajnálatos módon ez nem egy egyedi eset.

“Több példa is van a világ más részeiről, ahol az elit globális tenger-gyümölcsei’piacok – tengeri fül, tengerisün, cápák,  – aláássák a helyiek fenntarthatóságát,” mondta Bennett. “Ha fenntartható módon akarjuk tartani a halászatokat a partvidéki közösségekkel, jobban meg kell értenünk hogyan hat a globális tenger-gyümölcsei piac ezekre a közösségekre és hogy ezt hogyan kezelhetjük gyorsan. Tekintsünk úgy rájuk, mint egy járványra: gyors fellépésre van szükség mielőtt még irányíthatatlanná válna a helyzet.”

Forrás: sciencedirect.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.