Kategóriák Természet

A tengerifű megtisztítja a tengert a kórokozóktól

A tengerifű mezők a legelterjedtebb partvidéki élőhelyek az óceánokban. Egy kutatásból kiderült, hogy ezek a növények lecsökkenthetik a környező tengervízben lévő fertőző baktériumok (mint a Enterococcus) számát, akár 50%-kal is. Mi több, a korall zátonyoknál is megfigyelhető ugyanez a csökkenés ha tengerifű él a közelükben.

A mezők bölcsőként szolgálnak és megvédik a fiatal állatokat, és otthont adnak más élőlényeknek is, köztük a halaknak, rákoknak és a garnéláknak. A növények emellett a szén megkötésében is hatalmas szerepet vállalnak. Az új felfedezések tükrében egy egészség megőrző szerepet is tulajdoníthatunk a tengerifű által alkotott ökoszisztémának.

Ez a tanulmány érinti azokat a dolgokat amiket gyakran elfelejtünk vagy figyelmen kívül hagyunk, jelen esetben, hogy a tengerifű lecsökkenti a szárazföldi környezetszennyezés hatásait a tengeri környezetben.“mondta Lina Mtwana Nordlund, a Stockholmi Egyetem tenger és környezet kutatója.

A tanulmány szerzői nem vizsgálták meg, hogy a tengerifű pontosan hogyan is semlegesíti a baktériumokat, de Drew Harvell, a tanulmány főszerzője és tengerökológus, ezt a lehetséges mechanizmust feltételezi: a növények által termelt oxigén végezhet bizonyos baktériumokkal; az ott élő állatok kiszűrhetik a kórokozók egy részét a vízből; vagy a mikrobák fizikailag rátapadhatnak a tengeri fű leveleire.

Mivel a tengerifű eltávolít hordalékokat és más részecskéket a vízből, nem olyan nehéz elképzelni a baktériumokat és kórokozókat ugyanígy eltávolíthatja a körülötte lévő vízből,” mondta Fredrick Short, a SeagrassNet igazgatója, ami egy globális tengerifű megfigyelő hálózat. “Ez hatalmas felfedezés és az adatok egy újabb hasznos funkcióját mutatják meg a tengerifű élőhelynek.”

Tengeri betegség

Enterococcus

Harvell-t egy 2011 es gyűlésen történt tömeges megbetegedés inspirálta, hogy megvizsgálja a tengerifű hatását a kórokozókra. A korallok egészségét vizsgáló program alatt, mindenki aki a vízbe ment, köztük Harvell is, amőbásvérhasat kapott, és az egyik kutató tífuszt is.

Ez azért van mert Indonéziai Szigetvilág kis méretű szigetei, aminek az egyikén végezték a merüléseket, vékony talajjal rendelkeznek, ami nem szívja fel a szennyvizet. A szigeteken lakó közösségek gyakran nem rendelkeznek a megfelelő víztisztítási eszközökkel ezért a szenny és a baktériumok könnyen a tengerbe kerülhetnek.

Harvell csapata 2014-ben visszatért, hogy mintákat gyűjtsenek, és azt találták, hogy a Enterococcus – egy hányást, hasmenést és rosszullétet okozó kórokozó – jelenléte 10 szer akkora volt, mint az Egyesült Államok Környezet Megóvási Ügynökségének által előírt biztonságos mennyiség. Viszont a fertőzés sokkal kisebb mértékben volt jelen a tengerifű mezőkön.

Úgy gondolom, hogy a kutatás nagymértékben hozzájárul a korall zátonyok pusztulásának a megértésében ezen a területen,” mondta Esther Peters, tengerbiológus, aki a korallok betegségeit tanulmányozza a George Mason Egyetemen. “Nem is gondoltam volna, hogy a tengerifűnek ekkora szerepe lehet a korallokat sújtó kórokozók lecsökkentésében.

Csökkenőben

Annak ellenére hogy a felfedezések biztatóak, Nordlund szeretné kiterjeszteni a kutatást nagyobb léptékűre, azzal hogy más tengerifű fajokat és a mezők sűrűségét is megvizsgálják.

A fajok között jelentős méretbeli különbségek is vannak: a pár centiméterestől, akár méteres hosszúságig is megnőhet. Emellett a gyökereik is más mélységekbe hatolnak le, ami nem csak a fajtól, hanem a talaj összetételétől is erősen függhet. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy más fajok más mennyiségű baktériumot szűrnek ki a vízből.

Mindazonáltal, Short elégedett a kutatás eredményeivel. Az emberek viselkedése nyomán – szennyezés, farmok által a vízbe mosódó tápanyagokban gazdag műtrágyák és a hajók által okozott sérülések- a tengerifű száma csökken a világ több részén is. “Ez a kutatás talán meggyőzi az embereket világszerte hogy a tengerifűnek szüksége van a védelmünkre,” mondta.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.