A terhesség alatt fogyasztott alkohol több generációra is hatással lehet

A várandós anyukák közül mindenki hallotta már a figyelmeztetés: Nem szabad alkoholt inni a terhesség alatt. Az alkoholt már rengeteg korábbi kutatás kapcsolatba hozta az újszülötteket érintő rendellenességekkel.

Ennek ellenére továbbra is rengeteg nő fogyaszt alkoholt a terhesség alatt ezzel veszélybe sodorva születendő gyermekét. Ma viszont egy új okot kapnak ezek az anyukák a pohár letevésére. A terhesség alatti alkoholfogyasztás nem csak a magzatra hanem akár a következő két generáció agyi fejlődésére is hatással lehet.

“Eddig úgy gondolták, hogy az anya által fogyasztott alkohol miatt a születés előtti etanolnak való kitétel (PrEE) csak a közvetlenül ennek kitett utódot érinti, az embriót vagy magzatot a méhben,” mondta Kelly Huffman, a California Egyetem pszichológia professzora és az új tanulmány szerzője. “Azonban bizonyítékaink vannak arra, hogy az etanol magzatra gyakorolot hatása generációkon átívelő és negatívan hathat a következő generáció utódaira, akik soha nem voltak kitéve az alkoholnak.”

A Huffman Laboratórium korábbi tanulmány már megmutatta hogy a PrEE hatással van az agykéreg anatómiájára – ami az agynak az összetett viselkedésért és a felismerésért felelős része – és hogy a PrEE rendellenes motoros viselkedésért és nagyobb mértékű szorongásért is felelős az utódoknál. A kutatók egy része a tanulmányt kiterjesztették az eredmények tükrében azzal, hogy bemutatták hogy az alkoholnak kitett egerek esetében a későbbi generációknál is okozott neurobiológiai és viselkedési hatásokat.

A kutatók a PrEE hatását egy egér modellen vizsgálták és összesen három generációt követtek végig folyamatosan monitorozva az állatokat abnormális agyi és viselkedési minták után. Ahogy az várható volt az első generáció – az alkoholnak közvetlenül kitettek – nem tipikus géneket fejeztek ki, abnormális fejlődést mutattak az agykéreg neurális hálózatában és viselkedési zavarokat is produkáltak. Azonban az igazi felfedezést a következő generációk hozták, amik az első generációhoz hasonló idegrendszeri és viselkedési problémákat produkáltak.

“Azt találtuk, hogy a testtömeg és az agyméret lényegesen lecsökkent a PrEE állatok összes generációjánál, a kontroll állatokhoz hasonlítva; PrEE egerek összes generációjánál megemelkedett szorongás, depresszió szerű viselkedést és érzékszervi-mozgásszervi fogyatékosságot mutattak.” mondta Huffman, aki szerint így az alkohol által előidézett problémák örökletesek lehetnek.

Azzal, hogy a tudósok jobban megértik a PrEE által előidézett generációkon átívelő hatásokat a idegrendszer fejlődésére és a viselkedésre, hatékonyabb terápiákat és módszereket dolgozhatnak ki a problémák korai megelőzésére.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.