A terhesség alatti paracetamol szedés hatással lehet az utódok termékenységére

Egy új felülvizsgálat szerint a terhesség alatti paracetamol szedésnek kártékony hatásai lehetnek a női utódok termékenységére.

Az írásban három különböző rágcsálókon végrehajtott kutatás eredményeit vizsgálták meg, amik mind arról számoltak be, hogy a terhesség alatt paracetamolt kapó anyák, nőstény utódainak szaporodási szervrendszerének fejlődésében olyan változások jöttek létre, ami hatással lehetnek a felnőtt egyedek szaporodási képességére.

A paracetamol – más néven acetaminofen – olyan recept nélkül is kapható fájdalom csillapítók hatóanyaga, amit gyakran szednek a terhes nők is. Azonban mostanában több tanulmány is arra jutott, hogy a szer terhesség alatt fogyasztása rossz hatással lehet a fiú utód szaporodó szervrendszerének fejlődésére, viszont a női utódokra gyakorolt hatását eddig nem vizsgálták meg behatóan.

Most a Koppenhága Egyetemi Kórház kutatói felülvizsgáltak három különálló rágcsálókon végzett kutatási eredményt, amik azt vizsgálták, hogy a terhesség alatti paracetamol fogyasztás milyen hatással van a nőstény utódokra.

Az jól ismert, hogy a terhesség alatt bizonyos vegyületeknek való kitétel olyan hatással lehet az utódok fejlődésére, ami csak jóval később jelentkezik az életük során. Az emberek és a rágcsálók esetében, a nők egy véges számú petesejttel születnek.

A tanulmányokban az állatoknak annyi paracetamolt adtak, amennyit a terhes nők általában szoktak szedni a terhesség alatt fellépő fájdalmak ellen, és mindhárom kutatás arra jutott, hogy az állatok nőstény utódai kevesebb petesejttel jöttek a világra. Ez azt jelenti, hogy a kevesebb petesejt miatt csökken az esély a sejtek megtermékenyítésére – és ez a probléma egyre nehezebbé teszi a sikeres megtermékenyítést a kor előrehaladtával.

“Annak ellenére, hogy ez nem jelent komoly problémát a termékenységben, mégis valódi aggodalomra ad okot, mivel három különböző labor egymástól függetlenül rájött, hogy a paracetamol károsíthatja a női szaporodó szervrendszer fejlődését, ami azt jelenti, hogy további vizsgálatra van szükség, hogy meghatározzuk milyen hatása van ennek az emberi termékenységre,” mondta David Kristensen, a felülvizsgálat vezetője.

Amíg hasonló módon fejlődik ki a rágcsálók és az emberek szaporodási szervrendszere, ezeket a felfedezéseket még igazolni kell az embereknél is. Azonban ennek a kapcsolatnak az igazolása az embereknél nem egy könnyű feladat és a kutatók szerint egy szakterületeken átívelő összefogásra lenne szükség a kapcsolat megállapítására.

Forrás: endocrineconnections.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.