A termények háziasítása 10000 évvel korábban kezdődhetett

A Warwick Egyetem új kutatása szerint az ősi gyűjtögető zsákmányoló csoportok már 30000 éve szisztematikus hatást gyakoroltak a termények evolúciójára – korábban a szakértők ezt 10000 évvel későbbre tették.

Robin Allaby, a Warwick Egyetem professzora felfedezte, hogy az emberek általi terménygyűjtés annyira elterjedt volt már a legutolsó jégkorszak alatti időszak óta, hogy az hatással volt a rizs, gabona és a árpa fejlődésére – ezzel elindítva a folyamatot, ami ezeknek a növényeknek a háziasításához vezetett.

Az észak szíriai Tell Qaramel területén a kutatók bizonyítékot találtak rá, hogy az alakorra már közel 30 000 éve hatással vannak az emberek és az is kiderült, hogy Ázsia déli, keleti és délkeleti részein a rizs is már hasonlóan érintett lehetett több mint 13000 éve.

Ezen felül a Dél Levante területén lévő emmer búza már 25 000 éve és a helyi árpa már 21 000 éve az emberek hatása alatt áll.

A kutatók a termények evolúciós időtávlatát archeológusok által felfedezett növényi maradványok genetikai vizsgálatával vezették vissza.

A vad növényekben megtalálható egy gén, ami elősegíti a magjaik szélesebb körben történő elszórását. Amikor egy növényt nagy mennyiségbe kezdik gyűjteni az hatással van a növény evolúciójára, megváltoztatva ezt a gént, így a növény az elszórás helyett magánál tartja magjait – ezzel alkalmazkodva az emberekhez és idővel a mezőgazdasághoz.

A maradványok genetikai vizsgálatából látszódott, hogy azok a maradványok, amiknél már megvolt ez a magok megtartásáért felelős gén, évezredekkel korábban fejlődhettek ki, mint azt korábban gondolták – így az emberi mezőgazdasági tevékenység is hosszabb időre vezethető vissza.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a termesztett növények nagyjából 8000 évvel ezelőtt kezdtek exponenciális módon alkalmazkodni a háziasításhoz, ami egybeesik a sarló használatának megjelenésével, azonban a kiválasztódás üteme később még változott. Ez azt is megmutatja, hogy sokkal korábbról indul a szelekciós nyomás ami a termények háziasításához vezetett és olyan geológiai korszakhoz amit kedvezőtlennek tartanak a földművelésre.

“Ez a tanulmány felforgatja a mezőgazdaság eredetének vitáját azzal hogy megmutatja, egy nagyon hosszú távú folyamat vezetett a háziasításhoz – ezzel hasonlóságot mutatva köztünk és más fajok, mint például a gombákat háziasító hangyák,” mondta Allaby.

Forrás: rstb.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.