A természetes variáció megakadályozhatja hogy egész fajok genomját változtassuk meg

A természetes genetikai variáció megakadályozhatja, hogy egy egész populációra kiterjedő genetikai módosításokat (gene drive) hajtsunk végre – amikkel például a betegségeket terjesztő rovarokat befolyásolhatnánk.

A kutatók nem olyan régen kialakítottak két ilyen gén átadó rendszert, a CRISPR-Cas9 génmódosító eljárással. Az egyiket az ecetmuslica ellen a másikat pedig a maláriát terjesztő szúnyogokkal szemben.

A Michael Wade által vezetett Indiana Egyetem csapata lemodellezte hogy egy mezőgazdasági kártevőben, a gyászbogárfélék családjába tartozó Tribolium castaneum-ban lévő természetes genetikai variációi ellenállhat e a génmódosító eljárásnak. A csapat azt találta hogy több vad bogár populációnál is jelen voltak a szükséges eltérések – még úgy is hogy azok ritkának számítanak.

Ezen felül a betegség hordozó rovaroknál gyakori a beltenyészet, amivel gyorsan elterjedhetnek a technika ellen védelmet nyújtó gének, ezzel megakadályozva annak széleskörű hatását, és ellehetetlenítve a jövőben ilyen módon történő beavatkozást.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.