A terrahertz lehet a vezeték nélküli kommunikáció jövője

Az ausztrál elektronikai és optikai mérnökök egy új platformot hoztak létre, amellyel módosítható a telekommunikációs és optikai adatátvitel.

Az Új-Dél-Wales, az Adelaide, a Dél-Ausztrália és az Ausztrál Nemzeti Egyetem közreműködésében kísérletileg igazoltak egy új átviteli hullámhosszon működő eszközt, amellyel nagyobb adatforgalmat tudtak elérni mint a ma használt vezeték-nélküli megoldásokkal. A jelentésükben arról számoltak be, hogy a kísérlet új kaput nyit a kommunikációs és fotonikus technológiában.

Az optikai szálak jelenleg a gyors adatforgalom csúcsát képezik – melynél a jeleket mikrohullámú sugárzás formájában kódolják. A mikrohullámú sugárzás az elektromágneses sugárzásnak egy típusa, hosszabb hullámhosszal, ebből adódóan alacsonyabb frekvenciájú mint a látható fény.

A jelenlegi mikrohullámú vezeték nélküli hálózatok a gigahertzes frekvencia tartomány elején működnek, azonban a digitális technológia korában már egyre nagyobb szükség van a gyors adatforgalomra, ezért ezen technológiák határai egyre érezhetőbbé válnak.

Az új tanulmányban a kutatók a terrahertzes sugárzás lehetőségeit vizsgálták – ami alacsonyabb hullámhosszú mint a mikrohullám, emiatt nagyobb a sávszélessége, ezért több adat vihető át. Mindezek felett a terrahertzes sugárzás sokkal irányítottabb jelű, mellyel javítható a kommunikációs állomások hatásfoka és csökkenthető a mobil tornyok energiafogyasztása.

“Úgy gondolom hogy a terrahertz frekvenciában van a vezeték nélküli kommunikáció jövője,” mondta Shaghik Atakaramians, a felfedezésről készült tanulmány szerzője.

Azonban a tudósoknak eddig nem sikerült mágneses terrahertz forrást kifejleszteni – melynek léte létfontosságú a technológia működéséhez.

A kutatók most azt vizsgálták, hogy a terrahertz hullámmintái hogyan változnak, amikor tárgyakkal lépnek kapcsolatba. Korábbi munkájukban a kutatók arra a következtetésre jutottak hogy a terrahertzes mágneses forrás elméletileg létrehozható úgy, hogy egy pontforrást a sugárzás hullámhosszánál kisebb átmérőjű szálra irányítanak.

A mostani tanulmányukban sikerült kísérletileg igazolni az elmélet működőképességét. Egy üvegszálat használtak, amit egy keringő elektromos mezővel egészítettek ki.

“A terrahertzes mágneses forrás létrehozása új utakat nyit meg előttünk,” mondta Atakaramians.

A terrahertzes technológiának ezen felül a kommunikáción kívül is rengeteg felhasználási területe lehet a mikro és nanoeszközöknél – például a reptéri, jelenleg még röntgen sugarakat használó biztonsági átvilágításban is átvehetik a terrahertzes sugarak a röntgen sugarak helyét, így elkerülve az ionizáló röntgen sugarak veszélyeit.

Ezzel a módszerrel a szelektív módon növelhető a sugárzás, ami nem csak a terrahertz technológiát, hanem a teljes elektromágneses spektrumot és atomi sugárforrásokat is érintheti. Így a fejlesztés felhasználható lehet a nanotechnológiában és akár még a kvantum technológiáknál is.

Forrás: aip.scitation.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.