A Tesla Ausztráliában fogja felépíteni a világ leghatalmasabb akkumulátorát

Elon Musk a Twitteren közzétette hogy a Tesla a következő 100 nap alatt elkészítené a világ eddigi legnagyobb lítium akkumulátorát, ezzel segítve a dél ausztráliai energiaproblémák enyhítését.

A milliárdos Musk már 2016-ban is felajánlotta segítségét Ausztráliának egy akkumulátor farm formájában, amikor egy eddig még nem látott méretű vihar egész Dél Ausztráliát sötétbe borította.

“Ez a rendszer háromszor olyan erős lesz mint bármilyen másik rendszer a Földön,” mondta Musk.

A Teslának köszönhetjük a jelenlegi legnagyobb akkumulátort is, amit Kaliforniában helyeztek üzemben. Musk elmondása szerint a dél ausztráliai akkumulátor 100 megawattos lesz – amivel akár 30000 háztartás is ellátható.

“Ez nem csak egy kis feszegetése a határnak … Lenyűgöz hogy Dél Ausztrália kész egy ilyen nagyságrendű projektre, ami a világon minden eddigin túlmutat,” mondta Musk. “Ehhez nagy sütnivalóra van szükség … Úgy tekintek erre mint valami ami jó példát mutat a világnak.”

Az akkumulátor az ausztrál Jamestown városában épül majd fel ahol a helyi szélerőmű farm fogja ellátni elektromossággal. A szakértők szerint ezzel áthidalható a megújuló energiaforrások egyik legnagyobb hátránya az hogy csak időszakosan érhetőek el.

“A változékonyság az egyik kulcsfontosságú kihívás abban hogy nagymértékben integráljuk a megújuló energiát az elektromos hálózatba, ahogy igyekszünk egyre közelebb kerülni a 100%-osan megújuló energiaforrások használatához,” mondta Ariel Liebman, a Monash Egyetem MEMSI energia intézetétől. “Így ki kell egyensúlyoznunk a mechanizmust, ami segít fogni a feleslegesen termelt energiát, ami a rendszerek túltermelésekor keletkezik és azt késöbb osszuk szét, amikor nagyobb szükség van rá és a termelés nem elég az igények kielégítésére.”

 

“Az puszta józan ész hogyha van napenergiánk akkor rendelkeznünk kell egy akkumulátorral is, mivel különben az energiánk a napsütéssel arányos lesz,” mondta Musk.

 

“Én kifejezetten úgy gondolom hogy a folyamatosan olcsóbbá váló akkumulátorok és a megújuló energiaforrások alapjaiban változtatják majd meg az energetikát, sokkal gyorsabban mint ahogy azt bárki gondolná,” mondta Cal Lankton, a Tesla globális infrastruktúra helyettes elnöke.

Musk elismerte hogy a cégének még sok technikai problémával kell szembenéznie mielőtt még megvalósíthatóvá válna egy ilyen méretű projekt, de a Tesla magabiztos a sikerben. A szerződésben eddig még nem eset szó a projekt anyagi vonzatáról.

Az eredetileg Dél Afrikában született Musk a Tesla célkitűzésévé nemcsak az elektromos autók eladását tette, hanem a megújuló energia termelését és tárolását segítő technológiák kifejlesztését, amivel az autók is elláthatók.

Ausztrália a világ egyik legrosszabban teljesítő országa az egy főre jutó üveghatást okozó gázok kibocsátásában – amit főleg a széntüzelésű erőművek használata okoz – így az ország logikus célpont a megújuló energiaforrások használatának bevezetésére.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.