Kategóriák Természet

A testhőmérséklet szabályozásában segíthettek a T. rex koponyáján lévő rejtélyes lyukak

A Missouri, az Ohio és a Florida Egyetemek kutatói felfedezték, hogy a Földünk egykori talán legnagyobb húsevő dinoszauruszának különleges koponyaformája segítette a testhőmérséklet szabályozásban.

A Tyrannosaurus rex koponyájának tetején található kettő nagy méretű nyílásról eddig azt hitték, hogy izmokkal voltak töltve és az állkapcsuk erejét voltak hivatottak ezzel növelni.

Azonban a kutatók ezt az elméletet rendkívül furcsának tartották mivel a működéséhez, az állkapocsból kiinduló izomnak egy ponton 90 fokkal el kell fordulnia, hogy végighaladjon koponya felső részén. Ezzel szemben viszont például az aligátoroknál véredények húzódnak a koponya hasonló részén.

A kutatók most a floridai állatkertben lévő aligátor farm aligátorait vizsgáltak meg hőkamerákkal, hogy kiderítsék van-e igazság az általuk felállított elméletben, miszerint ez a jellegzetesség a testhőmérséklet felett biztosít bizonyos mértékű irányítást a hüllők számára.

Hüllőkként az aligátorok test-hőmérsékletét a környezet hője határozza meg, azonban amikor az aligátorok éppen felmelegedni próbáltak a kutatók észrevették, hogy legelőször egy a fejükön lévő foltban nő meg a hőmérséklet. Hasonló módon a nap végén a sötétben ezek a foltok hidegebbek voltak mint az aligátorok test-hőmérséklete, ezzel arra utalva, hogy a folyamat mindkét irányba működhet. Ezeket az eredményeket más korábbi kutatások is támogatnak.

Miután ezzel megvoltak a kutatók már kihalt krokodilok és dinoszauruszok koponyáit vizsgálták meg, hogy meghatározzák a lyukak hogyan fejlődtek az idő folyamán.

Ezek alapján arra jutottak, hogy a lyukak az aligátoroknál és a T. rex-eknél is jelen vannak és ez arra utal, hogy korábban hibásan gondolhatták azt, hogy dinoszauruszok királyánál ezekben a lyukakban izmok voltak nem pedig véredények.

A csapat kiemelte, hogy a kutatásuk a mintapéldája annak, hogy a jelenleg élő állatok anatómiájának vizsgálatával a már kihalt fajokról is új dolgok derülhetnek ki.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom