A test megléte nélkül alkották újra egy 1827-ben meghalt ember DNS-ét

A deCODE Genetics, izlandi gyógyszerészeti cég csapata által vezetett nemzetközi együttműködés keretében, részben újraalkották egy 1827-ben meghalt ember DNS-ét és mindezt úgy, hogy nem állt rendelkezésükre a test, amiből szövetmintákat vehettek volna.

A kutatók tanulmányukban leírják, hogy hogyan sikerült az eredeti DNS egy jelentős részét újraalkotni.

A projekt keretében a csapat az izlandi emberek genetikai információit használta fel, hogy újraalkossák, ennek az egyedi élettörténettel rendelkező, az országban jól ismert ember DNS-ét. A szóban forgó férfi, Hans Jonatan, egy fekete rabszolga volt, akinek sikerült eljutnia Izlandra – ahol addig nem voltak Afrikai ősökkel rendelkező emberek. Ez rendkívül egyedivé tette a DNS-ét a helyiekhez viszonyítva. Jonatan-t az emberek, a történetek szerint “nyílt karokkal fogadták”, ami azt jelentette, hogy megházasodhatott és gyerekei is lehettek. Ezeknek a gyerekeknek a gyerekeiben is megtalálható Jonatan DNS-ének töredékei.

A projekt azért volt lehetséges mivel az izlandi az egyik legnagyobb genealógiai adatbázis a világon – ami a teljes lakosság több mint harmadának adatait tartalmazza.

Hans Jonatan néhány leszármazottja a fenti képen látható.

Az új vizsgálatban a kutatók ezt az egyedi helyzetet kihasználva leszűkítették Jonatan leszármazottainak csoportját 788 leszármazottról egy sokkal kezelhetőbb 182 főre – akiknek mindegyikénél ott volt Jonatan DNS-ének egy töredéke. A csapat most rengeteg munkát követően bejelentette, hogy sikeresen újraalkották Jonatan DNS-ének jelentős részét, anélkül hogy szöveti mintákat használtak volna – ez az első ilyen bravúr a világon.

Ezen felül a csapatnak azt is sikerült megállapítania, hogy Jonatan édesanyja egy st. croix-i  ültetvényen volt rabszolga, ami Jonatan születésekor még dán gyarmati terület volt és az eredmények szerint az apja valószínűleg egy fehér európai volt.

A kutatócsapat kiemelte, hogy a siker a rendkívül egyedi körülményeknek volt köszönhető, azonban szerintük a munkájukat más módokon is felhasználhatják – például hosszú időre visszanyúló családfák készítésére.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.