A tetoválásból származó nanorészecskék képesek utazni a szervezetben

A tetoválásokhoz használt tinták alkotórészei mikro és nanorészecskék formájában keringenek a testben és elérik a nyirokcsomókat is, egy francia német kutatócsapat új tanulmánya szerint. Kutatóknak most először sikerült vizsgálati eredményekkel igazolni, hogy a tetovált szövetek szerves vagy szervetlen festékanyagai és ártalmas szennyezései képesek utazni a szervezetben.

“Amikor valaki egy tetoválást szeretne, akkor gyakran óvatosan választja ki a szalont, ahol egyszer használatos steril tűket használnak, azonban szinte senki nem nézi a különböző színek vegyi összetételét, a tanulmányunk szerint ez hiba lehet,” mondta Hiram Castillo, a tanulmány egyik szerzője.

A valóság az, hogy keveset tudni a bőrre használt színes festékek szennyezettségéről. A legtöbb tetováláshoz használt tinta szerves festékanyagokat tartalmaz, de vannak bennük tartósítószerek és gyakran nikkel, króm, magnézium és kobalt tartalmú szennyezőanyagok.

A szénfekete után a második leggyakrabban használt szín a fehér, amit titán oxiddal érnek el és a különböző színek árnyalatainak kikeverésére használják. A TiO2-t ezen felül ételadalékoknál, napkrémeknél és más festékeknél is használják. A tetoválást követő lassú gyógyulást és viszketést gyakran a fehér tetoválásokkal és ezek miatt a TiO2-vel hozzák kapcsolatba.

A tetováláshoz használt festékek veszélyeit korábban csak a tinták laborban történő fokozatos lebontásával tudták megállapítani.

“Azt már tudtuk, hogy a tetoválások festékanyagai el tudnak jutni a nyirokcsomókba, mivel annak látható jelei vannak. A nyirokcsomókat beszínezi a tetoválás színei. Ez a test válasza arra, hogy megtisztítsa a tetoválás helyét. Amit nem tudtunk az az, hogy ezt nano formában teszik meg, ami azt jelentheti, hogy másképp viselkedhetnek mint a mikro részecskék. És ez egy probléma – nem tudjuk a nanorészecskék hogyan is reagálnak,” mondta Bernhard Hesse, a tanulmány két első szerzőjének egyike.

Röntgen fluoreszencia vizsgálatokkal a kutatók sikerült behatárolni a titán dioxid mikro és nano tartományokban lévő részecskéit a bőrben és a nyirokcsomókban. A bőrben a részecskék szélesebb méretkategóriába estek – gyakran a több mikrométert is elérték – a nyirokcsomókban viszont már csak a kis nanorészecskék jutottak el. Ez a viselkedés a nyirokcsomók krónikus megnagyobbodását és akár élethosszig tartó kitettséget is okozhatja. A kutatók egy másik technika felhasználásával azt is igyekeztek kideríteni, hogy a tinta részecskék közelében lévő szövetben azok milyen bimolekuláris változásokat okoznak.

A tudósok beszámolójából látszik, hogy erős érvek támasztják alá, hogy a tetoválások színanyagai és toxikus részecskéi képesek a vándorlásra és hosszú távon lerakódnak a szervezetben. Ezek a részecskék hozzájárulhatnak olyan bimolekuláris változásokhoz, amik bőrgyulladást és más kellemetlenségeket okozhatnak. A kutatás következő lépésében olyan alanyokat vizsgálnak majd meg akik a tetoválásaik után megjelenő panaszokról számoltak be. Így a negatív hatásokat összekapcsolhatják a tetováláshoz használt tinták festékanyagaival.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.