A Tiszta Levegő Rendelet sokkal nagyobb hatást ért el mint eddig gondolták

Az általunk belélegzett levegő természetes és az ember által felszabadított részecskékből áll. A szálló por évente több ezer amerikai ember korai haláláért felelős, azonban az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának (EPA) szabályainak hatására ez a szám lényegesen csökkent a légtérben lévő szálló porrészecskékkel együtt. Az MIT kutatóinak új tanulmánya szerint elképzelhető, hogy ezek a szabályok nem kapnak elég elismerést, mivel valójában az eddig feltételezéseknél sokkal több életet menthettek meg.

“Az Egyesült Államokban, a kinti szálló pornak való kitettség miatt bekövetkező korai halálesetek száma már éves szinten meghaladja az autóbalesetből következő halálesetek számát,” mondta Colette Heald, az MTI docense. “Ez megmutatja az EPA létfontosságú szerepét az Egyesült Államokban élő emberek szálló pornak való kitettségének visszafogásában.”

Az EPA 1970-es Tiszta Levegő Rendelet és annak további 1990-es kiegészítései, igyekeznek megoldást eszközölni a szálló por egészségügyi hatásaira, különösen azáltal, hogy szabályozzák a légszennyező anyagok kibocsátását és finanszírozzák a zöld alternatívák kutatását és azoknak bevezetését. Az EPA 2011-ben bejelentette, hogy a törvények hatására lényegesen csökkent a levegőben keringő szálló por részecskék száma, amivel megközelítőleg 100000 életet mentettek meg évente 2000 és 2010 között.

Azonban ez a jelentés nem vette figyelembe, hogy a szerves aeroszolok – amik jelentős részét képezik a légköri szálló pornak – kivonásával érték el a csökkenés jelentős részét. A szerves aeroszolok a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, részleges égés és erdőtüzek esetén kerülnek a légtérbe, azonban ott más szénhidrogének oxidációjából is képes létrejönni.

A mostani kutatásban részt vevő vegyészmérnökök megvizsgálták mennyi szerves aeroszol volt az Egyesült Államok levegőjében 1990 és 2012 között – ezzel átfogó képet adva azok alakulására.

“A légszennyező anyagok folyamatos megfigyelése az Egyesült Államok területén lehetővé tette számunkra, hogy igazoljuk a levegő minőségének változását a törvények hatására, “ mondta Heald. “Korábbi munkák a csökkenő szálló por savaseső visszafogó hatására fókuszáltak az Egyesült Államok területén. Azonban a mai napig senki sem vizsgálta meg a szerves aeroszolok hosszú távú változását.”

Az MIT kutatói a korábbi jelentésekhez képest sokkal drámaibb csökkenésről számoltak be a szerves aeroszolok terén – ami szerint az EPA intézkedései több életet mentettek meg mint korábban gondolták. A munkából az is kiderült, hogy ez a változás nagyrészt valószínűleg az ember általi kibocsátás csökkenésének köszönhető.

“Az EPA jelentés nagyon nagy hatást mutat a szálló por csökkenéséből következően, azonban meglepődve tapasztaltuk, hogy nagyon keveset változott a szerves aeroszolok koncentrációja a becsléseik szerint,” mondta David Ridley, a kutatásban részt vevő mérnök. “A megfigyelések arra utalnak, hogy a szerves aeroszolok csökkenése hatszor akkora volt mint, amiről a EPA becslései szólnak a 2000 és 2010 közötti időszakban.”

A kutatók az adatokat felhasználva arra jutottak, hogy a szerves aeroszol koncentrációja az egész ország területén télen és nyáron is csökkent – ami azért is meglepő mert az ország egyre nagyobb számú erdőtüzeknek van kitéve.

A kutatók ezen felül a NASA adatait is felhasználták, amivel azt vizsgálták, hogy milyen más természetes források hatottak a szerves aeroszol koncentrációra – mint amilyen például a csapadék vagy a hőmérséklet – és arra jutottak, hogy a csökkenés és a felhőtakaró, esőzések és a hőmérsékleti változások ellenére is jelentős tudott lenni.

Mivel nem találtak semmi természetes okot, ami magyarázatot adna a csökkenésre, így az valószínűleg a törvények sikerességét igazolja. Ezt a tényt tovább erősítette az is, hogy a szerves aeroszolok koncentrációjának csökkenéséhez hasonló mértékben csökkentek más az emberi tevékenység hatására a levegőbe kerülő anyagok – mint például a nitrogén-oxidok és a szén-monoxid – és a városi és vidéki területek adatai szerint a csökkenése valószínűleg viselkedési változásokat is eredményezett.

A halálozási ráta és az szerves aeroszolok kapcsolatának vizsgálatakor a kutatók a korábban használt módszereket alkalmazták – aminél a szálló pornak való kitettséget bizonyos betegségek megnövekedett kockázatával hozzák kapcsolatba.

“A Tiszta Levegő Rendelethez hasonló törvényeknél mindig vannak költségek és előnyök azonban úgy tűnik, hogy sokkal nagyobb előnyöket élvezhetünk a szálló por általi halálesetek csökkenésén keresztül, a szerves aeroszolok koncentrációjának változásának köszönhetően,” mondta Ridley. “Egészségügyi előnyei vannak a szerves aeroszolok további csökkentésének, különösen a városi területeken. Ahogy a dolgok állnak, a természetes források adják a legnagyobb részt, így fontos megértenünk, hogy ezek hogyan változnak majd a jövőben.”

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.