A történelem előtti idők égboltját egy közel elhaladó csillag formálhatta át

Nagyjából 70000 évvel ezelőtt – amikor az emberiség még épphogy csak elkezdte a bolygó meghódítását – egy kis vörös csillag közel került a Naprendszerhez, ezzel gravitációs zavart keltett az üstökösök és az aszteroidák pályájában. Most a Complutense és a Cambridge Egyetemek csillagászai igazolták, hogy ennek az eseménynek a nyomai még ma is láthatóak bizonyos égitestek mozgásán.

Ebben az időben, amikor a modern emberek még épphogy csak elkezdték elhagyni Afrikát és a neander-völgyiek még mindig aranykorukat élték a felfedezőjéről elnevezett Scholz csillag kevesebb mint egy fényéves távolságra megközelítette a Napot. Ma már megközelítőleg 20 fényévnyi távolságra van, azonban 70000 évvel ezelőtt behatolt a Naprendszer legkülső tartományát képező Oort-felhőbe.

A felfedezés még 2015-ben került napvilágra az Rochester Egyetem csillagász csapatának köszönhetően.

Most viszont a kutatók összesen 340 hiperbolikus pályán lévő (az ellipszishez képest inkább egy nyílt V-re hasonlító pályájú) a Naprendszerben keringő égitest pályáját vizsgálták meg és arra a következtetésre jutottak, hogy egy részükön még most is láthatóak ennek a közeli találkozásnak a nyomai.

“Numerikus szimulációk segítségével kiszámoltuk a sugárzását vagy az égi pozícióját annak, ahonnan ezek a hiperbolikus testek jönnek,” mondta Carlos de la Fuente Marcos, a felfedezésről készült tanulmány társszerzője.

“Elvben, arra számítanánk, hogy ezek a pozíciók egységesen oszolnak el az égbolton, különösen, ha ezek a testek az Oort-ködből jöttek,” tette hozzá Marcos. “Azonban, egy nagyon eltérő képet kaptunk – a sugárzók statisztikailag jelentős felhalmozódását. Ez a kiemelt túlzott sűrűség épp az ikrek csillagkép irányába vetül ki, ami egybeesik a Scholz csillaggal való közeli találkozással.”

“Ez lehet egybeesés, de valószínűtlen, hogy mind az idő mind pedig a hely megegyezne,” emelte ki Marcos, aki tovább azt is kiemelte, hogy az eredmények alapján a csillag még a 2015-ös tanulmány legalacsonyabb becslésinél is közelebb haladhatott el a Naphoz képest.

Ez a 70000 évvel ezelőtti találkozás azonban nem volt hatással az összes hiperbolikusan keringő égitestre, hanem csak azokra, amelyek épp közel voltak hozzá az elhaladásának idején – például a mostanában nagy hírnevet szerzett Oumuamua aszteroidát sem érintette ez a hatás.

A kutatók magabiztosak abban, hogy a tanulmányaik és a megfigyeléseik igazolják, hogy a csillag tényleg áthaladt a Naprendszeren.

A Scholz csillag valójában két egymás körül keringő csillag: egy vörös törpe, aminek tömege a Nap tömegének nagyjából 9 százaléka, és egy sokkal kevésbé fényes barna törpe. Az őseink által látott égboltot éjszakánként vörös fény ragyoghatta be, amíg a csillag áthaladt a Naprendszeren.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.