A TRAPPIST-1 rendszerben túl erős lehet a napszél az élet megmaradásához

A TRAPPIST-1 mégsem tűnik megfelelő rendszernek az élet kialakulására. A budapesti Konkoly Obszervatórium csillagászai szerint a rendszer csillagából jövő erős napszél akár az összes lakhatónak vélt bolygót sterilen tarthatja.

A TRAPPIST-1 csillaga egy vörös törpe ami körül 7 lakhatónak vélt bolygó kering. A bolygók bejelentése nagy port kavart és sokan egyből a bolygókon az élet megjelenésének esélyeit fontolgatták. Azonban ahogy az adatok elemzése folyik egyre több jel utal arra, hogy nem ez a helyzet.

A vörös törpék a mi Napunkkal szemben sokkal hosszabb élettartamúak ámde sokan közülük nem túl stabilak. A TRAPPIST-1 esetében ez azt jelenti, hogy átlagosan minden 28 órában történik olyan napkitörés a rendszerben, ami a 1859-es Carrington Eseményhez fogható – aminek a következtében még a Karibi térségben is láthatóvá vált az sarki fény és a jelenség a telekommunikációban is nagy problémákat okozott.

A Föld átvészelte a napvihart viszont a TRAPPIST-1 bolygói lehet, hogy nem ilyen szerencsések. A rendszer legtávolabbi bolygói is közelebb vannak a csillaghoz mint a Föld a Naphoz, ami miatt a napszél is jobban befolyásolja őket. A kutatók szerint ahhoz, hogy a bolygók védettek legyenek nagyjából tíz és száz gaussz közötti  magnetoszférára lenne szükség – szembe a földi 0,5 gausszal.

Azonban a negatív kilátások ellenére is tovább folytatódik a rendszer felderítése, aminek a következő lépcsőfoka a James Webb Űrteleszkóp bevetése. A teleszkóp segítségével a kutatók azt remélik, hogy képesek lesznek megállapítani a bolygók légkörének az összetételét – ha rendelkeznek légkörrel.

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.