Kategóriák Ember

A tudomány szerint sem érdemes éhgyomorra döntéseket hozni

Azt senkinek nem kell bemutatni, hogy éhesen nem érdemes bevásárolni mennünk. Azonban a Dundee Egyetem kutatói szerint fontos döntéseket sem érdemes éhgyomorra hoznunk.

A kutatást végző pszichológusok megállapították, hogy az éhség komoly befolyással van az emberek döntéshozó képességére azáltal hogy kevésbé türelmesebbé és ezáltal kisebb azonnali jutalmak elfogadására is fogékonyabbá válnak, szemben a későbbi lényegesen nagyobb jutalommal.

A kísérletben résztvevő embereket étel, pénz és más jutalmakkal kapcsolatos kérdőív kitöltésére kérték két alkalommal, amiből az egyiknél éhesek, a másiknál pedig jóllakottak voltak.

Amíg egyáltalán nem tűnik meglepőnek, hogy az éhes emberek a kevesebb, viszont korábban érkező ételt választották, addig az eredmények szerint hasonló változás mutatkozott az összes jutalom terén.

Ez azért fontos mert ezek alapján az éhség más anyagi és szociális döntésekre is komoly hatással lehet, amire a kutatók szerint fontos, hogy felhívják az emberek figyelmét. Kiemelten a szegénységben élőkkel, akik mivel jobban ki vannak téve az éhezésnek, ezért ezáltal a döntéshozó képességük is romlik, ami miatt nehezebb kilépniük a nehéz helyzetükből.

A csapat azt is kiemelte, hogy ezeket a hatásokat a reklámozók és a marketingesek is kihasználhatják, amíg saját magunk által is létrejöhetnek olyan helyzetek, mint például ebéd előtt éhesen megyünk aláírni egy hitelszerződést.

A kutatás jól illeszkedik abba a pszichológiai és viselkedési közgazdaságtan projektbe, ami arra igyekszik választ adni, hogy milyen tényezők befolyásolják az emberek döntéshozó képességét és ezeket a hatásokat hogyan lehet elkerülni.

A vizsgálatban összesen 50 önkéntes vett részt, akinek egy kérdőívet kellet kitölteniük evés után vagy úgy hogy a kitöltési idő napján nem ettek még semmit. A kérdőívben több különböző jutalomtípussal tettek fel elméleti kérdéseket. Amíg evés után az emberek akár 35 napot is hajlandóak voltak várni egy nagyobb jutalom reményében, addig éhesen ez átlagosan három napra esett vissza.

A kutatás egy jól ismert pszichológiai felmérésere épít, amiben gyerekeknek ajánlottak mályvacukor, amit visszautasíthattak annak reményében hogy 15 perccel később kettőt kapjanak.

Azokat a gyerekeket akik elfogadták az egy mályvacukrot az impulzív kategóriába sorolták. Ezek alapján az új eredmények szerint az éhség impulzívabbá teszi az embereket ezzel csökkentve annak esélyét, hogy az adott pillanatban fontolóra vegyék a jövőbeli jutalmak lehetőségét.

Amíg az étel esetében ez egyértelműnek hangzik, addig az, hogy a hatás más jutalmakra is kiterjed arra utal, hogy az agy jutalmazó központja egységesen kezelheti az összes jutalmat – nem külön-külön típusok szerint.

Az eredményeknek komoly hatása lehet a társadalomra is; mivel például rendszeresen hallani arról, hogy a gyerekek reggeli nélkül mennek iskolában – vagy hogy nincs idejük ebédelni az órák között – illetve az elmúlt években a kalóriaszegény étrend is egyre népszerűbbé vált, amíg a vallási okokból történő böjtölés is hathat a döntéshozó képességre.

Forrás: link.springer.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Célegyenesben Kína a 2020-as károsanyag kibocsátási célkitűzéseiben

A University College London kutatónak közreműködésével készített felmérés szerint jelentős mértékben csökkent 2014 és 2017 között a kínai hőerőművek károsanyag…

2019-10-11

Trópusi erdőben találtak új antibiotikumot

A Rutgers Egyetem kutatói egy nemzetközi közreműködés keretében felfedeztek egy új antibiotikumot, amit a mexikói trópusi erdők talajában élő baktériumok…

2019-10-11

24,8 százalékos hatásfokot értek el az olcsó perovszkit alapú nap celláknál

A kínai Nanjing és a kanadai Toronto Egyetemek kutatócsapatának sikerült elkészítenie egy teljes perovszkit tandem nap cellát. Az új celláról…

2019-10-11

Az első exobolygó felfedezője szerint a benépesítésük lehetetlen feladat lenne

Michel Mayor, svájci Nóbel-díjas kutató szerint az emberek soha nem fogják benépesíteni a Naprendszeren kívül eső bolygókat, mivel ahhoz túl…

2019-10-11

Új szintre lépett a lítium-szén dioxid akkumulátorok fejlesztése

A lítium-szén dioxid akkumulátorokon alapuló energiatározó rendszerek azért vívtak ki elismerést maguknak az elmúlt években, mivel elméletileg akár hétszer magasabb…

2019-10-03

2000 atom volt egyszerre két helyen az új kvantum rekordnál

A Bécs és a Basel Egyetemek közreműködésében eddig nem látott méretekben tesztelték a kvantum szuperpozíció elméletét. A kísérletben összesen több…

2019-09-26

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom