A tudósok egy gráffal igyekeznek kideríteni, hogy ki fog meghalni a Trónok Harcában

Annak kell meglendítenie a kardot, aki az ítéletet hozta,” mondta Eddard Stark, a Stark ház vezetője, az HBO nagysikerű tévéműsorában – a Trónok Harcában – a kivégzésekkel kapcsolatban. “Ha arra készülsz, hogy elvedd egy férfi életét, tartozol neki azzal, hogy a szemébe nézel és meghallgatod az utolsó szavait. Ha pedig nem vagy képes erre, akkor az az ember talán meg sem érdemli a halált.

Ennek a szellemiségében Milan Janosov, a CEU Hálózati Tudományok Központjától, elkészítette a sorozat 94 fő karaktere közötti kapcsolatok hálóját, hogy kiderítse melyikük fog meghalni a hátralévő két évadban.

Janosov adatforrása a sorozathoz készült feliratok átirata volt. A hálózati térképben minden csomópont egy szereplőt jelentett és a közöttük lévő kapcsolatok erejét aszerint határozták meg, hogy az adott karakterek milyen gyakran szerepeltek egy jelenetben.

A végső gráfnak közel 400 csúcspontja és 3000 éle volt. Érdekes módon a térkép vizuális vizsgálata is fontos karakter funkciókról rántja le a leplet a sorozatban. Például Tyrion Lannister köti össze Daenerys Targaryen-t a hálózat közepével, ezzel összekötve a két kontinens karaktereit. Ezen a középső részen a legsűrűbb a háló és itt foglalnak helyet azok a szövetségek és ellentétek, melyek a történet központjában vannak.

Ennek a térképnek a segítségével Janosov azt igyekezett kideríteni hogy melyik karakterek halála a legvalószínübb úgy, hogy az összes szereplőt a sorozatban meghalt 61 karakterhez hasonlította. Janosov ehhez egy SVN nevű technikát használt, ami egy felügyelt tanulási rendszer.

Janosov egy több tucat karaktert tartalmazó táblázatba gyűjtötte össze azokat a fő karaktereket, akik a modell szerint meg fognak halni.

A legnagyobb valószínüséggel – 0,95 – meghaló karakter Oberyn Martell herceg törvénytelen lánya Homok Tyene. A másodikk legvalószínübb  model szerint 0,91-es valószínüséggel a közönségkedvenc Daenerys Targaryen. A harmadik pedig Szürke Féreg 0,90-es valószínüséggel. A negyedik és ötödik hely pedig holtversenyben osztozik Robin Arryn és Podrick Payne, aki Tyrion Lannister és Brienne apródja.

Más érdekesség, hogy a közönség másik nagy kedvence Tyrion Lannister csupán 0,52-es esélye van a halálra, de így még mindig valószínübb mint Petyr Baelish, a maga 0,50-ével. Legvalószínütlenebb pedig a hányatatott sorsú Theon Greyjoy.

Janosovazt is megjegyezte hogy más figyelembe vett tulajdonságokkal – mint a nem vagy nemesi házba való tartozás – feljavíthatja a modellt. És hogy a könyv és a TV sorozat narratív elemeinek összevetése is sokat javítana a modell pontosságán.

Forrás: cns.ceu.edu

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.