Kategóriák Ember

A vallási vezetők is kipróbálják a varázsgombát a tudomány nevében

Egy katolikus pap, egy rabbi és egy buddhista bemennek a bárba és varázsgombát kérnek. Ez talán egy rossz vicc első sorának hangozhat, de mégis egy hasonló dolog zajlik most egy tudományos vizsgálatban, ahol a pszichedelikus drogok és a vallási élmények kapcsolatát vizsgálják – viszont bár helyett egy laborban.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói összesen két tucatnyi vallási vezetőt gyűjtött össze a tanulmányhoz, melyben a résztvevők két erős adagnyi pszilocibint kaptak – a varázsgomba hatóanyagát.

“A pszilocibinnel a mély vallásos élmények elég gyakoriak. Nem volt nehéz kitalálni hogy ez érdekes vagy értékes lehet a papság számára.” mondta William Richards, a Johns Hopkins Egyetem pszichológusa.

A kísérlet célja, hogy kiderítsék egy transzcendentális élmény hogyan hat a vezetők munkájukba vetett bizalmára és változtat e a vallásos gondolkodásukon.

Annak ellenére, hogy a legtöbb vallási szervezet rossz véleménnyel van ezekről a szerekről mégis sikerült több katolikus, ortodox és presbiteriánus papot, zen buddhistát és rabbit is összegyűjteni a kísérlethez. A csapatnak még hátra van, hogy egy muszlim imámot és egy hindu papot is meggyőzzön, de ‘az összes többi alapot már jól lefedték’.

A kísérlet előtti szűrés és több egészségügyi és pszichológiai teszt után a résztvevők kettő, nagyon erős adagnyi pszilocibint kaptak egy hónap eltéréssel a kettő között.

A kísérleteket egy ‘nappali’-ra emlékeztető környezetben hajtották végre a New York és a Johns Hopkins Egyetemen. A résztvevőknek a drog bevétele után egy rövid időt egy kanapén fekve kellett tölteniük, miközben vallásos zenét hallgattak egy fejhallgatón – ezzel erősítve a spirituális utazásukat.

“Az az instrukció, hogy menjenek mélyre és gyűjtsék magukba az élményeket,” mondta Richards a Breaking Convention konferencián. “Eddig még mindenki lenyűgözően értékesnek tartja a tapasztalatait. Senki nem vált zavarttá, csalódottá vagy bánta meg a dolgot.”

Az eredmények teljes kiértékelése majd csak azután történik meg, hogy a résztvevők átesnek egy évvel a kísérlet után történő felülvizsgálaton.

“Még túl korai hogy eredményekről beszéljünk, de nagy általánosságban elmondható, hogy az ‘utazás’ után az emberek mélyebben becsülik a vallásos örökségieket mint korábban,” mondta Richards. “A halott dogma új életre kel a számukra egy jelentőségteljes módon. Felfedezik, hogy tényleg elhiszik azt a dolgot, amiről beszélnek.”

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a pszichedelikus utazást követően a vallási vezetők vallási nézetei a saját szektájukon túlmutatva, univerzálisabbá váltak.

“Jobban becsülik a többi világvallást,” mondta Richards “A tudatnak ebben a transzcendentális állapotában az emberek öntudata egy univerzális szintre ér el. Így egy jó rabbi, találkozhat a belső Buddhájával.

Az elképzelés, hogy a hallucinogén drogok előhozhatnak misztikus élményeket nem új és korábban a híres “Good Friday kísérletben” vizsgálták a hatásaikat a Harvard Egyetemen. Ebben a tanulmányban egy csapatnyi papnak és diáknak adtak pszilocibint, hogy kiderítsék hogy változtatja meg a liturgiai élményeiket a húsvéti szolgálatuk alatt.

Azonban felmerülhet a kérdés, hogy tényleg tudományos e egy ilyen kutatás? Richards szerint igen, mivel a csapat részletes pszichológiai kérdőíveket és független értékeléseket használt.

A John Hopkins csapata csak az egyik kutatócsapat azok közül, akik szeretnék a pszichedelikus drogokat, mint amilyen a pszilocibin, az LSD és az MDMA, a pszichiátriai kezelésekben használni. A pszilocibin kiemelkedő hatást mutatott a feszültség csökkentésében rákos betegeknél és a pszichedelikus drog használata a poszttraumás stressztől a súlyos depresszión át az alkoholizmusig, több területen is hatásosnak bizonyult.

Ahogy a tudatmódosító drogok egyre inkább igyekeznek kilépni az árnyékból és belépni a mindennapi gyógyászatba, a tudósok megoszlanak, hogy hogyan kellene ezt a tudományágat a külvilágnak megmutatni.

Ben Sessa, az Imperial College London klinikai pszichiátere és kutatója, arra hívja fel a média figyelmét, hogy a “szigorú tudományra” fókuszáljanak.

“A batikolt ruhákra és a rasztákra fogsz figyelni? … vagy az itteni csúcstechnológiás idegtudományra?” kérdezte. “Nem akarom megmondani hogyan végezd a munkád, de ha te lennék, nem néznék vissza a múltba, hanem a jövőbe tekintenék.”

Mások nyíltabban kifejezik lelkesedésüket a pszichedelikus drogok nem orvosi használat iránt is.

“Az egyik vad fantáziám, hogy a halálom után hosszú idővel ezek a drogok használata a papi és a rabbi képzésekben is elterjed,” mondta Richards, aki a pszichedelikumok kutatását még a 60-as évekbe kezdte. “Miért ne legyen lehetőség legális módon felfedezni a tudat, egy mélyebb spirituális állapotát?”

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.