A vallásos emberek hosszabb ideig élhetnek

Egy amerikai gyászjelentések vizsgálatával foglalkozó tanulmány felfedezte, hogy az adatok szerint a vallásos emberek átlagosan négy évvel hosszabb ideig élnek mint azok, akik nem kötődnek semelyik valláshoz.

Ezt a négy éves különbséget több mint 1000 gyászjelentésből számolták ki úgy, hogy figyelembe vették az várt élettartamra erősen ható tényezőket – például a nemet és a családi állapotot.

“A vallási hovatartozásnak majdnem akkora hatása volt a várható élettartamra, mint a nemnek, ami életéveket jelenthet,” mondta Laura Wallace, a kutatás vezetője az Ohio Állami Egyetemtől.

A kutatók szerint a vallásosság hatása, legalábbis részben annak köszönhető, hogy a vallásos emberek jelentős része önkénteskedett vagy részt vett csoportos, szervezett tevékenységekben – amiről már más korábbi tanulmányok kimutatták, hogy képes lehet meghosszabbítani a várható élettartamot.

“A tanulmány meggyőző bizonyítékkal szolgál arra, hogy kapcsolat van a vallásban való részvétel és aközött, hogy az ember meddig él,” mondta Baldwin Way, a tanulmány egyik társszerzője.

A kutatók arra utaló jeleket is találtak, hogy a vallásosság hatása részben függhet az ember személyiségétől és az adott település vallásosságától is.

Az első tanulmányban 505, 2012-ben elhunyt ember adatait vizsgálták. Az elhalálozás időpontja az elhunytak kora mellet és a vallási hovatartozásukat a vizsgálat során rögzítették az elhunytak nemét, családi állapotát és, hogy milyen önkéntes vagy társadalmi munkát végeztek.

Az eredmények szerint a vallásos emberek átlagosan 9,45 évvel hosszabb ideig éltek mint azok, akik nem voltak vallásosak. Ez az érték a különböző tényezők figyelembevétele után 6,48 évre csökkent.

A második tanulmányban 42 településről származó 1096, 2010 és 11 között elhunyt amerikai adatait vizsgálták meg. Ennél a tanulmánynál 5,64 évnyi különbséget mutattak ki a vallásos emberek és a nem vallásos emberek között – ami a tényezők figyelembevételével 3,82 évre módosítottak.

Több korábbi kutatás már megmutatta, hogy az önkéntesi tevékenységet és a különböző szociális csoportokban résztvevő emberek általánosan tovább élnek. Így a kutatók most mindkét tanulmány eredményeit egyesítették, hogy kiderítsék a vallásos csoportok önkéntesi tevékenysége és közösségi munkája magyarázatot adhat e a várható élettartam növekedésére. Az eredmények szerint ez részben magyarázatot adott a hatásra.

“Azt találtuk, hogy az önkéntesség és a szociális szervezetekben való részvétel csupán kicsit kevesebb mint egy évnyi élettartam növekedésnek felel meg, abból amit a vallásosság nyújt,” mondta Wallace. “Még mindig hatalmas előnye van a vallásosságnak, amire ez nem ad magyarázatot.”

Így a további hatások valószínűleg a különböző vallási normák betartásának és az egészségre káros hatással lévő gyakorlatok – például az alkohol fogyasztás és a drog használat – kerülése fejti ki. Ezen felül a legtöbb vallás gyakorlása stressz csökkentő hatású – mint a meditáció vagy az imádkozás – aminek tovább javíthatja a vallásos emberek egészségét.

Mivel az eredmények több városból származnak, így a kutatók azt is meg tudták nézni, hogy a városok vallásosságának van e valami szerepe a hatásban, és az eredmények szerint a közösségbe tartozást és a vallásosságot értékelő települések fokozták a vallásosság élettartamot meghosszabbító hatását.

Azonban a kutatók azt is észrevették, hogy néhány kifejezetten vallásosnak számító településen a hatás továbbgyűrűzött.

“A vallásosság egészségre gyakorolt pozitív hatása bizonyos esetekben átgyűrűzött a nem vallásos emberekre is,” mondta Wallace.

Ez a hatás azokra a nagyon vallásos városokra volt jellemző, ahol nem foglalkoztak az emberek túlzottan azzal, hogy azonos normáknak feleljenek meg. Ezekben a településekben a nem vallásos emberek is annyi ideig éltek mint a vallásosak.

A kutatásnak megvannak a maga korlátai, amit a kutatók is elismertek – például az etnikumhoz és az életvitelhez hasonló faktorokat nem rögzítették. De, a tanulmányt erősíti azt, hogy más tanulmányokkal szemben a vallásosságot nem önbevallásos módon rögzítették, hanem a gyászjelentés szerzője határozta meg. Összességében a tanulmány hozzáad az egyre növekvő mennyiségű tanulmányhoz, melyek azt mutatják, hogy a vallásosság “jót tesz az egészségnek”.

Forrás: journals.sagepub.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.