A vallásosság és a videojátékok kapcsolatban lehetnek a szexizmussal

Bárkinek, aki valaha is játszott videojátékkal nem nagy meglepetés az, hogy a női karaktereket gyakran passzív bajban lévő vagy túl-szexualizált szerepben jelenítik meg. Mostanában már a játék készítők is igyekeznek túllépni ezen a sztereotípián, de hosszú út áll még előttük.

A videojátékok több évtizedes múltra visszatekintő szexista szerepe arra ösztönözte a franciák és amerikaiak alkotta kutatócsoportot, hogy kiderítsék nyomot hagy e ez az üzenet a fiatalabb játékosokban.

A kutatók összesen 13520, 11 és 19 év közötti francia iskolást kérdeztek meg. A kérdőív részeként a diákoknak meg kellet becsülnie, hogy egy nap mennyi időt töltenek TV nézéssel és videojátékokkal. Ezek mellet azt is megkérdezték, hogy milyen gyakran vesznek részt vallásos tevékenységeken és hogy milyen fontos szerepet játszik a vallás az életükben.

Lara Croft fejlődése

Ahhoz, hogy megállapítsák a szexizmus mértékét a kutatók a következő állítást használták, “A nő legfontosabb feladata a gyerekek megszülése és felnevelése,” a diákoknak azt kellet megadniuk hogy mennyire értenek egyet ezzel az állítással – egyáltalán nem (1) teljesen (4).

Miután figyelembe vették a nemeket és társadalmi-gazdasági státuszt, a kutatók azt találták, hogy a videojátékokkal töltött hosszabb idő erős kapcsolatban van a szexizmussal, viszont a hatás mértéke nem volt túl nagy. A vallás azonban sokkal inkább összefüggésbe hozható a szexizmussal.

“A vallás és a szexizmus közötti kapcsolat háromszor olyan erős volt mint a videojátékok esetében,” írták a kutatók a tanulmányban.

Annak ellenére, hogy nem a vallás állt a mostani tanulmány középpontjában, már korábbi kutatások is utaltak hasonló hatások jelenlétére.

Visszatérve a videojátékok- szexizmus kapcsolatához, a kép még továbbra sem teljesen tiszta. Az új tanulmány mellett szól az abban résztvevők nagy száma, azonban ellene szól hogy a szexizmus mérésére csupán egy kérdést használtak. A másik probléma az az, hogy az adatgyűjtés önbevallásos módon történt, ami problémás, ha tényleges tiszta képet akarunk kapni egy tényről. Ezen felül egy 2015-ös 824 német játékost vizsgáló felmérés nem talált kapcsolatot a szexizmus és a videojátékok között.

Forrás: journal.frontiersin.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.