Kategóriék Egészség

A varázsgomba képes ‘visszaállítani’ a depressziós emberek agyát

Egy új kísérletben a depresszió kezelésére alkalmazott pszilocibin pozitív hatásai a betegeknél még hetekkel a kezelés után is megmaradtak.

A felfedezés az Imperial College London tanulmányából származik, aminél pszilocibint – a varázsgombában természetesen előforduló pszichoaktív anyagot – használtak egy kis csoportnyi depresszióban szenvedő ember – akiknél a hagyományos kezelés nem járt sikerrel – kezelésére.

A tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy a kezelés jótékony hatásai a kezelést követően öt hétig fenn maradtak, ami annak lehet köszönhető, hogy a pszichedelikum képes visszaállítani az agy több kulcsfontosságú részének a normális aktivitását – amelyek közül több is fontos szerepet játszik a depresszióban.

A tudósok felvételeket készítettek a betegek agyi aktivitásáról, a kezelés előtt és egy nappal azt követően. A képek vizsgálatából kiderült, hogy a kezelés után a betegek agyi aktivitása a depresszió tüneteinek tartós enyhülésével asszociált aktivitást mutatott.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy annak ellenére hogy a kísérleti terápia igen biztató eredményeket mutat, lekorlátozza a kis mintaállomány és az összehasonlításra használhat placebo csoport hiánya.

“Először sikerült megmutatni, hogy azoknál a depresszióval küzdő betegeknél, akiknél a hagyományos kezelések csődöt mondtak, a pszilocibin kezelés egyértelmű változást hozott az agyi aktivitásban,” mondta Robin Carhart-Harris, az egyetem Pszichedelikus Kutatási Részlegének vezetője.

“Rengeteg beteg érezte úgy, hogy ‘helyreállt’ a kezelést követően és gyakran számítógépes kifejezésekkel írták le az érzéseiket. Például az egyikük azt mondta, hogy úgy érezte az agya ‘töredezettség mentesítve’ lett, mint egy számítógép merevlemeze, egy másik résztvevő pedig úgy fogalmazott hogy ‘újraindítva’ érezte magát. A pszilocibin megadhatta ezeknek az embereknek azt az átmeneti ‘kezdőrúgást‘, amire szükségük volt a depresszió állapotából való kitöréshez és a képalkotási eredmények kísérletileg támogatják a ‘visszaállítás’ analógiát. Hasonló agyi hatásokat figyeltek meg az elektrosokk terápiánál is.”

Az elmúlt évtizedben több klinikai vizsgálatot is lefolytattak hogy pontosabban megismerjék a pszichedelikumok biztonságát és hatásfokát a különböző mentális betegségek, mint a depresszió és a függőség kezelésében, mindezt biztató eredményekkel.

Az Imperial legutóbbi vizsgálata, az első igazi próbálkozás a depresszió pszilocibinnel történő kezelésében. A kísérletben 20 beteg vett részt, akik a betegség kezeléssel szemben ellenálló változatában szenvedtek és két adag – 10 mg és 25 mg – pszilocibint kaptak egy hetes eltéréssel.

A résztvevők közül 19-en átestek mind a kezdeti mind pedig a magasabb adagot egy nappal követő agyi képalkotásos vizsgálaton. A tudósok két módszert is bevetettek az agyi véráramlás és az agy különböző részei közötti kommunikáció mérésére és a betegek a kezelés előtt és az azt követő időszakban többször is kitöltöttek a depresszió tüneteinek súlyosság vizsgáló kérdőíveket.

Közvetlen a kezelést követően a betegek arról számoltak be, hogy csökkentek a depresszió tünetei – ami egybevág az elbeszéléseken alapuló beszámolókkal.

Az MRI felvételekből kiderült, hogy az agy több területén csökkent a véráramlás, köztük az érzelmek feldolgozásában szerepet játszó amigdalában is. A kutatók ezen felül megemelkedett stabilitást fedeztek fel az agy egy másik területén, amit már korábbi tanulmányok a pszilocibin azonnali hatásával hozták kapcsolatba és a depresszióban is szerepe van.

Ezek a felfedezések új betekintést engednek abba, hogy az emberek agya hogyan reagál a pszichedelikumokra, melyeknél a kezdeti agyi hálózatok felbomlását egy újraintegrálás követi.

“Azzal hogy összegyűjtöttük ezeket a képi adatokat egy bepillantást nyertünk a pszilocibin kezelés utóhatásaira a krónikus depresszióban küzdő betegek agyában,” mondta Carhart-Harris.“A pszichedelikumok képalkotásos tanulmánya és az emberek tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy a pszichedelikumok képesek lehetnek ‘visszaállítani’ az érintett agyi hálózatokat, ezzel hatásosan visszahozva őket a depresszió állapotából.”

A tanulmány szerzői figyelmeztetnek rá hogy, amíg a az eredmények biztatóak a kutatás még mindig csak egy korai fázisban van és óvva intik a betegeket attól, hogy azok önmagukat próbálják meggyógyítani ezzel a módszerrel, mivel a különleges terápiás közeg nélkül a szer más hatásokat is kiválthat. Azt is hozzátették, hogy a későbbi kutatások már nagyobb tömegeket fognak bevonni és a pszilocibin hatását más vezető antidepresszánsok hatásával is össze fogják majd hasonlítani.

Forrás: nature.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.