A városi madarak elveszítették az evolúciós diverzitásukat

Az erősen elvárosiasodott környezetben a madarak evolúciós történelme sokkal kevesebb – főleg a kevesebb faj miatt – mint a közeli természetes életterükben.

Az egyik módszer arra, hogy egy közösség evolúciós diverzitását felmérjük, hogy összeadjuk az éveket, amik egy faj szétválása óta elteltek. Daniel Sol, a CREAF-től, munkatársaival egy adatbázist állított össze, amiben összesen 1219 madárfaj világszerte 27 területen való előfordulását rögzíti, és megvizsgálták, hogy a közösségek hogyan változtak meg a városiasodás különböző mértéke mellett.

Az adatokat a madarak evolúciós fájával összevetve a kutatók arra jutottak, hogy a magas urbanizáció mellett a madarak evolúciós történelmének összege 100-800 millió évvel kevesebb mint a környező természetes területeken.

A galambok, varjak és pintyek családjából származó madarak könnyen kihasználták a városi környezet előnyeit és szinte kiszorították a többi fajt, bebizonyítva az elképzelést, hogy a környezet homogenizálás a városokban csak pár család megtelepedését teszi lehetővé.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.