A városokban, kisállatok nélkül élő felnőtt embereknél magasabb a mentális betegségek kialakulásának kockázata

Egy új tanulmány szerint a vidéki területeken felnevelt állatokkal és baktériumokban gazdag porral körülvett gyerekek immunrendszerre csak a komolyabb esetekben aktiválódik – amikor tényleg szükség is van rá – illetve ezeknél a gyerekeknél alacsonyabb lehet a mentális betegségek kockázata, mint a városban háziállatok nélkül felnövő gyerekeknél.

A kutatásban az Ulm és a Colorado Egyetemek kutatócsapata vett részt és új bizonyítékokat találtak arra az elméletre, hogy a túlzottan ‘steril’ környezet egészségügyi problémákat okozhat, azonkívül arra is találtak jeleket, hogy a háziállatok mellet felnövő gyerekeknek jobb a mentális egészsége.

“Az már most is jól dokumentált tény, hogy a fejlődés alatt az állatoknak és a vidéki környezetnek való kitettségnek jótékony hatása van, mivel csökkenti az asztma és az allergiák kialakulásának esélyét,” mondta Christopher Lowry, a tanulmány társszerzője. “Ez a tanulmány tovább mozdítja ezt azzal, hogy embereknél most először megmutatja, hogy mindennek fontos szerepe lehet a mentális egészségben is.”

A kutatásban 40 egészséges 20 és 40 év közötti német önkéntest toboroztak, akiknek a fele tanyán állatok közelében, amíg a másik felük nagy városokban háziállatok nélkül nőtt fel. A teszt során a résztvevőknek egy kifejezéstelen arcot vágó tömeg előtt kellet beszélniük és egy nehéz matematikai problémát időre megoldaniuk. A kutatók vér és nyál mintákat vettek az önkéntesektől 5 perccel a beszéd és feladatmegoldás előtt, majd az azt követő 5, 15, 60, 90 és 120 percben.

Azoknál, akik nagy városokban nőttek fel, sokkal magasabb volt az immunrendszer által létrehozott perifériás vér mononukleáris sejtek (PBMC) száma, a stresszes élményt követően ezen felül gyulladásra utaló sejtek koncentrációja is magasabb volt, amíg ezeket a gyulladásokat megakadályozó sejteké alacsonyabb maradt.

“A városi környezetben felnőtt embereknél a stressz egy lényegesen felnagyítottabb gyulladásos immunválaszt váltott ki, ami fennállt a teljes két órás időszakban,” mondta Lowry.

Meglepő módon azonban a városiak elmondása szerint nem érezték annyira stresszesnek a feladatot, mint a vidéki társaik. Így a kutatók arra jutottak, hogy az immunválasz egy “alvó óriás”, aminek egyáltalán nincsenek tudatában az emberek.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az ehhez hasonló gyulladásos válaszreakciókat produkáló embereknél könnyebben alakul ki a depresszió és a poszttraumatikus stressz szindróma (PTSD). A kutatások szerint a stressz hatására adott immunrendszeri válaszok még az életünk korai szakaszában alakulnak ki és erre a folyamatra lényeges hatást gyakorol a bakteriális környezet.

A világ népességének már több mint a fele él városokban, ami azt jelenti, hogy az emberek sokkal kevesebb mikroorganizmusnak vannak kitéve mint amivel együtt fejlődtek. A kutatók szerint ezek nélkül az immunrendszerünk nem tanulja meg, hogy hogyan tartson egyensúlyt a gyulladást keltő és az azt elnyomó vegyületek között, ami miatt egy krónikus gyulladás alakulhat ki az embereknél, ami sebezhetővé tesz minket az allergiával, autoimmun betegségekkel és bizonyos mentális rendellenességekkel szemben.

A kutatók a jövőben szeretnék kideríteni, hogy ennek a hatásnak mekkora részéért felelős a vidéki környezet és mekkoráért az állatok jelenléte. Addig is mindenkit ösztönöznek a probiotikumokban gazdag ételeket fogyasztására, természetjárásra és ha van rá mód egy kisállat tartásra.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.