A vastagbélrákot baktériumok és a sejt-stressz okozhatja

A München Technikai Egyetem kutatói új felfedezést tettek a vastagbél rák kialakulásának témájában. A kutatásuk célja eredetileg az volt, hogy meghatározzák a bélrendszerben élő baktériumoknak milyen szerepük van a gyulladások kialakulásában. Viszont a kutatók észrevették, hogy bizonyos baktériumok a sejtek stresszes állapotával együtt daganatokat okozhatnak a vastagbélben – amíg ez a folyamat nem jár együtt gyulladással sem.

A kutatáshoz a tudósok eredetileg egér modelleket használtak. A teljesen baktérium mentes egereknél amikor a stresszt szabályozó ATF6 transzkripciós faktor aktivált nem észleltek változást. Azonban azokba az állatokba, melyekbe visszaoltották az eredeti mikrobiótájukat, daganatok kezdtek megjelenni. A kutatók további vizsgálatokkal igazolták, hogy a mikroorganizmusoknak szerepük van a vastagbélrák kialakulásában.

Az AFT6 a sejtek stressz szintjét szabályozza és az aktivációjának intenzitása és időtartama megemelkedik a betegség során. Azonban ez önmagában nem elég a rák kialakulásához, ehhez bizonyos mikroorganizmusokra is szükség van.

A kutatók ezt követően 541 vastagbél rákos beteg vizsgálati adatait nézték át. A legtöbb esetben, amikor a betegeknél lényegesen megemelkedett az ATF6 faktor aktivitása a betegség kezelését követően majdnem 10 százalék esélyük volt a rák második megjelenésére.

“Bizonyos betegeknél a ATF6 fehérje diagnosztikai markerként szolgálhat arra, hogy megállapítsák a vastagbél rák magas kockázatát és azt is jelentheti, hogy a korai szakaszban megkezdhetik a kezelést,” mondta Dirk Haller a felfedezésről készült tanulmány rangidős szerzője. “Egy mikrobiális terápia is elképzelhető, amikor már többet tudunk majd a baktérium flóráról. Ami viszont egyértelművé vált, hogy a krónikus gyulladásnak nincs hatása a rák kialakulására a vastagbélben.”

Forrás: gastrojournal.org[PDF]

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.