Kategóriák Fizika

A világ első hővezérelt tranzisztora

Dan Zhao és Simone Fabiano, a Linköping Egyetem Organikus Elektronika Laborjának munkatársai, létrehoztak egy termoelektronikus organikus tranzisztort. Mindössze egy foknyi hőmérséklet emelkedés elég ahhoz, hogy mérhető hullám modulációt keltsen a tranzisztorban. Az eredményeket a csapat a Nature Communications folyóiratban jelentette meg.

Mi vagyunk az elsők a világon, akik olyan logikai áramkört, jelen esetben tranzisztort, mutatunk be, ami elektromos jelek helyett hő által keltett jelek vezérelnek,” nyilatkozta Xavier Crispin Linköping Egyetem Organikus Elektronika Laborjának professzora.

A hővezérelt tranzisztorok rengeteg új felhasználási területet nyitnak meg, mint a nagyon kis hőmérsékleti különbségek kimutatása, vagy a gyógyászati öltözékeknél, ahol a gyógyulás teljes folyamatát felügyelni tudják.

Lehetséges olyan áramkörök készítése is, amit infravörös fény irányít és ezt felhasználva az eddiginél sokkal pontosabb hőkamerák készíthetőek. A nagy érzékenység, 100 szor nagyobb mint a tradicionális termoelektronikus anyagoknál, azt jelenti hogy egyetlen csatlakozó elég lehet a hőérzékeny elektrolithoz, ami ebben az esetben az érzékelőként szolgál. Így egy szenzor és egy tranzisztor együtt egy „okos pixelt” alkot.

Ezeknek az okos pixeleknek a mátrixa pedig átveheti a hőkameráknál jelenleg használt infravörös sugárzás érzékelő szenzorok helyét. További fejlesztésekkel akár a telefonokba is olcsón beépíthetővé válhat a hőkamera, mivel az elkészítéséhez nincs szükség semmilyen drága, ritka vagy veszélyes anyagra.

A hővezérelt tranzisztor az egy évvel ezelőtt kifejlesztett technikán alapul, ami a napsugarakkal tölthető szuperkondenzátor kifejlesztéséhez is vezetett. A kondenzátornál a hőt elektromos árammá alakítják, amit a kondenzátorok raktároznak el a felhasználási idejéig.

Az Organikus Elektronika Labor kutatói vezető polimereket vizsgáltak és létrehoztak egy folyékony elektrolitot aminek a hatásfoka 100-szor jobb a hőmérséklet különbség elektromos árammá alakítására mint bármely korábban használt elektrolitnak. A folyadék a vezető polimer mellet más ionokat is tartalmaz. Ezek a pozitív töltésű ionok sokkal kisebbek és gyorsabban mozognak, amíg negatív töltéssel rendelkező polimer molekulák nagyobbak és nehezebbek. Amikor az egyik oldalt hőhatás éri , a kis ionok gyorsan a hideg oldal felé mozognak és emiatt egy töltéskülönbség alakul ki.

Amikor sikeresen bebizonyítottuk a kondenzátor működését, új felhasználási módot kezdtünk keresni az új elektrolitnak,” mondta Xavier Crispin.

Dan Zhao és Simone Fabiano is sikeresen bebizonyította, hogy lehetséges olyan elektromos áramköröket készíteni, amit teljesen a hő vezérel.

Forrás: phys.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

A 19. század óta csökken az átlagos testhőmérséklet

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint a 19. század óta az Egyesült Államokban csökkent az emberek átlagos testhőmérséklete. Jelenleg…

2020-02-23

Megvan az első ciklikusan ismétlődő gyors rádióhullámú kitörés

Egy nagy méretű kanadai űrkutató csapat felfedezett egy 16 napos ciklusban ismétlődő gyors rádióhullámú kitörést. Ezek a rádióhullám kitörések rövid…

2020-02-23

Már a levegő páratartalmából is tudnak elektromos áramot generálni

A Massachusetts Egyetem új tanulmánya természetes fehérjék segítségével képes áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. Kutatóik szerint a technológiának fontos…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom