A világ első városa, amely a teljes vízszükségletét szennyvízzel oldja meg

Úgy néz ki egy dán város lesz az első, abban, hogy a lakók ivóvizét teljesen a háztartások által termelt szennyvízből származó energiával tudja megoldani.

Az aarhusi Marselisborg Szennyvíztisztító Telep jelentős fejlesztéseken esett át, amiknek köszönhetően a telep a működéséhez szükséges energia 150%-át képes előállítani. A fölösleggel pedig a vizet a város különböző pontjaira eljuttató pumpák működtetéséhez használja.

Amellett pedig hogy a rendszer ennek a közel 200 ezer embernek a vízellátását fedezi, a ténylegesen fölösleges energiát a helyi elektromos hálózatnak adja.

A miénk az első energia semleges vízgyűjtő rendszer,” mondta Mads Warming a Danfoss Power Electronics-től, a cégtől, ami kifejlesztette az aarhusi vízműveknél használt technológiát.

Az üzem az energiát biogáz termelésével hozza létre, amit háztartási szennyvíz emésztő tartályokba történő pumpálásával és ott 38 oC-on baktériumok segítségével hoznak létre. Ezt a biogázt – amit főleg metán alkot – később elégetik, amivel hőt és elektromosságot állítanak elő.

Nem adunk a rendszerhez extra szerves anyagokat mondjuk az éttermektől, se nem használunk szélturbinákat vagy napelemeket,” monda Lars Schøder, az aarhusi Vízmű vezérigazgatója.

A technológia önmagában nem új, de az aarhusi sikeréhez szigorú környezetvédelmi előírásokra volt szükség, amik a vízhozam és a nitrát és foszfát alapú szennyező anyagok megengedett értékének lecsökkentését jelentik. A testre szabott infrastruktúra is segített, hogy energiát spóroljanak, és a napi és időszakos nyomásszabályozással, rengeteg pénzt spóroltak a szivárgások és a fenntartási költségek minimalizálásával.

A Marselisborg fejlesztéséhez egy 3 millió €-ós előzetes beruházásra volt szükség, ami a Vízmű becslései szerint négy év alatt térülhet majd meg. Ezt a fenntartási költségek csökkenésével, a fölösleges áram eladásával és a távfűtés rendszerrel érheti el.

Más dán városok, köztük Koppenhága is, igyekszik lemásolni az aarhusi példát, és az érdeklődés egészen Chicago-ig és San Francisco-ig eljutott.

A dán szakértelmet és teljesítményt nem lesz könnyű lemásolni,” mondta Molly Walton, a Nemzetközi Energia Ügynökség energia elemzője.

A vízügyi szektorban az energiahasználatot általánosan csak számolják, mondta Walton, és az energiahatékonyság csak ritkán kerül a képbe, főleg azokban az esetekben, amikor ehhez nagyméretű előzetes befektetésekre van szükség, amik akár a víz árán is emelhetnek.

Ezen felül még, ahhoz hogy az egész működjön, a vízüzemnek elég nagynak kell lennie, ahhoz hogy elég biogázt termeljen és a szennyvíznek is az alkotórészek megfelelő kombinációjának kell jelen lennie – például a viharok és talajvíz felhígíthatják a szennyvizet, amivel már nehezebb lesz energiát visszanyerni.

Az IEA Világ Energia Kilátásai 2016 szerint a vízügyi szektorban felhasznált energia 25 év alatt a duplájára fog nőni. Ahogy a világ népessége nő, úgy kell a vízszolgáltatásnak is nőnie, amihez egyre több energiára lesz szükség, főleg a fejlődő országokban.

A globális hőmérséklet emelkedésével, a szárazabb területeken a tengervíz sótalanítására lesz szükség, amihez még több energiára lesz szükség.

Forrás: www.newscientist.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.