A világ legkisebb házába egy atka sem férne be

A francia Femto-ST Intézet nanorobotikával foglalkozó csapata létrehozott egy nanorobotikai rendszert, ami új távlatokba helyezheti az optikai nanotechnológiát. Rengeteg, már létező technológiát ötvözve – ion ágyúk, elektron sugarak és irányított robotok – létrehozott, egy vákuumkamrában helyet kapó μRobotex nanogyár nanométeres pontossággal képes struktúrákat kialakítani az optikai szálakon. Demonstrálva a technológia pontosságát, a kutatók elkészítették a világ legkisebb házát.

Eddig ezek a parányi ‘laboratóriumok’ nem rendelkeztek az összeszereléshez használt robotokkal, így a mérnökök nem voltak képesek összetett mikrostruktúrákat létrehozni. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy különböző érzékelőket helyezzenek el az optikai szálakon, melyekkel nem csak érzékelni, de irányítani is tudnak bizonyos alkatrészeket. Ezzel például hajszál vékony érzékelőket kaphatunk, amiket nehezen elérhető helyek – például emberi erek – vizsgálatára használhatnak.

“Most először sikerült elérnünk kevesebb mint 2 nanométeres pontosságot az összeszerelésben és a mintázásban, ami egy nagyon fontos eredmény a robotika és az optikai közösségeknek,” mondta Jean-Yves Rauch, a technológiát leíró tanulmány egyik szerzője.

A francia mérnökök egy vákuumkamrában hoztak össze egy fókuszált ion lézert, egy gáz injektor rendszert és parányi robotokat. A rendszer működését egy mikroszkóppal figyelték meg és az első teszteknél egy ‘mikroházat’ készítettek el az optikai szálon, hogy igazolják a rendszer pontosságát.

A mikroház elkészítése hasonlít ahhoz, mint amikor egy papírdarabból akarunk egy kockát hajtogatni, azonban sokkal kifinomultabb eszközökhöz van hozzá szükség. Az előző példát követve, a fókuszált ion lézer az ‘olló’, ami elvágja a szilícium-dioxid membránt, a ‘papírt.’ Amikor a falak a helyükön vannak, az ion lézert egy alacsonyabb fokozatra kapcsolják és a gáz injektor segítségével egymáshoz tapasztják a falak széleit. A lézer és az injektor segítségével ezután mintázatot készítenek a tetőre, ami a rendszer pontosságát hivatott tovább demonstrálni.

A folyamat irányítása igen nagy kihívást jelent a nagy pontosság eléréséhez, ezért két mérnök két számítógépen irányította és felügyelte a folyamatot. Amíg a legtöbb lépés már most is automatikus, addig a kutatók célja, hogy megoldást találjanak az összeszerelés többi lépésének automatizálására is.

A kísérlet következő lépéseként a csapat olyan mikrostruktúrákat hozott létre optikai szálakon, amelyek képesek voltak bizonyos molekulák érzékelésére. A csapat következő lépésként azt szeretné, hogy a technológiát az optikai szálakról, a még náluk is sokkal kisebb szén nanocsövekre is alkalmazni tudják – ezzel rengeteg új felhasználási területet nyitva meg.

Forrás: avs.scitation.org | Kép: FEMTO-ST Institute

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.