A virtuális koktélok borrá varázsolják a vizet

Az italok világában egy újfajta fejlesztés jelent meg, egy Vocktail nevű eszköz, ami azzal rázza fel a tradicionális koktélokat, hogy a benne lévő elektronikával becsapja az ízlelésünket.

Nimesha Ranasinghe, a Singapore Nemzeti Egyetemről, csapatával elkészítették a Vocktail-t – aminek a neve a virtuális és a koktél szavakból tevődik össze. Az eszköz egy üveg pohárnak látszik és egy mobil app segítségével állítható az ízfokozó és ízmódosító hatása. Amikor egy folyadék a pohárba kerül az app segítségével 3 tulajdonságon lehet változtatni, ezzel hatva az ízére.

Először is egy az üvegbe szerelt LED segítségével megváltoztatható az ital megjelenése. Ezután az ital édesebbé, sósabbá vagy savanyúvá tehető egy, a pohár szélére helyezett a nyelv ízérzékelésére ható elektróda segítségével. Egy korábbi kutatásban a csapat már megmutatta, hogy eltérő elektromos minták segítségével különböző ízeket érhetnek el. Végül pedig az üveghez rögzített cső különböző illatú gázokat bocsát ki – például citromra emlékeztetőt – ezzel tovább erősítve az ízeket.

Ranasinghe korábban egy digitális limonádét készített színek és elektródák segítségével, hogy becsapják az ízlelőbimbókat. Azzal, hogy az illatokat is hozzáadták a keverékhez a Vocktail új ízkombinációk előtt nyitotta meg a lehetőséget. A virtuális italok így elhitethetik valakivel, hogy egy édes italt iszik pedig az csak sima víz, ezzel az emberek kielégíthetik az ízlelőbimbóikat kalóriák bevitele nélkül. Az app ezen felül lehetővé teszi a receptek megosztását is.

A jövőben a Vocktail-hez hasonló berendezések nélkülözhetetlen részeit képezhetik majd a virtuális valóságnak, aminél minden érzés digitális stimuláció hatására jön létre.

“A Vocktail-ek egy várt részei lehetnek a virtuális kocsmák és bárok szociális élményének,” mondta Adalberto Simeone, a KUL egyetemről.

Forrás: dl.acm.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.